De Nachtwacht eindelijk weer thuis

Officieren en andere schutters van wijk II in Amsterdam onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburch, bekend als de ‘Nachtwacht’ – Rembrandt Harmensz. van Rijn, 1642 (Rijksmuseum Amsterdam)

De Nachtwacht, een van de beroemdste schilderijen van Nederland, is woensdag verhuisd naar het hoofdgebouw van het Rijksmuseum. Het schilderij komt te hangen op zijn oude plek, aan het eind van de Eregalerij in de Nachtwachtzaal.

De verhuizing van de Nachtwacht – Still NOS


De afgelopen negen jaar hing het meesterwerk van Rembrandt van Rijn in de Philipsvleugel. Nu het vernieuwde museum bijna de deuren opent is de Nachtwacht ook weer teruggekeerd naar het hoofdgebouw van het beroemde museum.

Sinds september werken al vijftig museummedewerkers druk met het verhuizen en inrichten van achtduizend voorwerpen. De Nachtwacht is als een van de laatste objecten verhuisd. Het is het enige kunstwerk dat terugkeert op de oorspronkelijke plek. Op enkele centimeters na dan. De Nachtwacht wordt namelijk iets hoger gehangen dan voorheen.

- advertentie -

In december 2003 verhuisde De Nachtwacht onder grote belangstelling van pers en publiek naar de Philipsvleugel om daar tijdens de verbouwing van het hoofdgebouw voor het publiek zichtbaar te blijven. Slechts twee keer eerder, in 1898 en in 1939, verliet het doek, dat in 1642 door Rembrandt werd geschilderd, het museum.

Het ruim vierenhalve meter brede schilderij is eigendom van de gemeente Amsterdam en weegt zonder lijst zo’n 170 kilo.

Het schilderij werd voor de verhuizing eerst in een houten frame geplaatst. Om het houten frame wordt een speciaal door Philips ontwikkelde beschermhoes geplaatst, voorzien van technische toepassingen zoals sensoren die de temperatuur, luchtvochtigheid en schokken in de gaten houden. De hoes bestaat uit een stalen frame van circa driehonderd kilo, een isolatielaag van speciaal schuim en een beschermdeken.

Het Rijksmuseum wilde geen ruchtbaarheid geven aan de verhuizing en verzocht de pers er de afgelopen dagen nog niet over te berichten. Tijdens de verhuizing waren strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. De politie had de wijde omgeving van het museum afgezet.

Nachtwacht verhuist naar oude plek:

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Gelijk naar geschiedenisboeken over: