De ommuurde stad – Rob van Reijn & Maarten Hell

De ommuurde stad - Rob van Reijn & Maarten Hell
De ommuurde stad – Rob van Reijn & Maarten Hell
Het is nu moeilijk voor te stellen, maar in 1663 was Amsterdam omsloten door een vijf meter hoge stadsmuur. De acht kilometer lange vestingwal telde 26 bolwerken en 8 stadspoorten langs de huidige Singelgracht. Hier en daar zijn in de stad nog sporen te vinden.

De muur diende als verdedigingslinie en werd omgeven door een zes meter brede gracht. Op de bolwerken stonden zware kanonnen en vanwege de ligging aan de rand van de stad waren de meeste ook voorzien van een molen. In de negentiende eeuw verloren de muur en de bolwerken hun militaire functie en vanwege de stadsuitbreiding werden ze één voor één afgebroken. Daarmee verdwenen ook de molens.

De bekende mimespeler en amateur-historicus Rob van Reijn raakte gefascineerd door de verdwenen vestingwal en spande zich ervoor in dat er plaquettes werden gelegd op de plekken van de voormalige bolwerken. Hij legde samen met Maarten Hell de geschiedenis ervan vast in de vorm van een wandeling op de grens van de oude en de nieuwe stad.

Rob van Reijn was mimespeler en oprichter van het Rob van Reijn Theater. In 2000 publiceerde hij Voetlicht en vetpotten. Roman over Jan van Well in en om de schouwburg. Maarten Hell publiceert over de geschiedenis van Amsterdam, en schreef onder andere (samen met Emma Los) het succesvolle Amsterdam voor vijf duiten per dag.

- advertentie -

Lees ook de bespreking: Oude stadsmuren en bastions van Amsterdam

De ommuurde stad – Rob van Reijn & Maarten Hell
Langs de 17de-eeuwse bolwerken en stadspoorten van Amsterdam

ISBN: 9789059373747
Uitgever: Bas Lubberhuizen
Paperback, 176 pagina’s
Prijs: € 22,50

Bestel dit boek bij:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier