De protestrede van Rudolph Cleveringa

Op 26 november 1940 hield de Nederlandse hoogleraar Rudolph Pabus Cleveringa een bijzondere rede aan de universiteit van Leiden. Hij protesteerde tegen het ontslag van Joodse collega’s. Nog dezelfde dag werd hij door de Duitse bezetter gearresteerd.


Enkele weken voordat Cleveringa zijn redevoering hield, hadden de Duitsers de zogenaamde ariërverklaring verstuurd naar alle ambtenaren. Met behulp van deze verklaringen wilde de bezetter inzichtelijk krijgen welke openbare functies bekleed worden door Joden om hen vervolgens te kunnen ontslaan. Wie de verklaring weigerde te ondertekenen werd sowieso ontslagen. Cleveringa protesteerde. Je leest daar hier meer over.

De universiteit Leiden staat nog geregeld stil bij de moedige daad van Cleveringa, die na de oorlog als hoogleraar terugkeerde aan de universiteit. Het Leids Universiteits Fonds maakte onlangs een video waarin Rick Lawson, decaan aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, stilstaat bij de protestrede van de hoogleraar. De video is hierboven te bekijken.

Boek: Cleveringa’s koffer

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: