De vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen

Hijman (Hansje) de Leeuw, 14-06-1938 – Privécollectie mevr. Ch. Walvisch
In het Stadsarchief Amsterdam is vanaf vrijdag de tentoonstelling In Memoriam, de gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942-1945 te zien.

De expositie is gebaseerd op een bijzondere publicatie van Guus Luijters en Aline Pennewaard. Het duo heeft met deze publicatie een monument willen maken voor de 17.964 Joodse, Sinti en Roma kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederland werden dedeporteerd. Van ieder kind zijn de naam, de geboortedatum en het adres opgenomen evenals de sterfdatum en -plaats.- advertentie -
Guus Luijters en Aline Pennewaard – Foto: Stadsarchief
Guus Luijters en Aline Pennewaard – Foto: Stadsarchief

Daarnaast zijn van bijna drieduizend kinderen foto’s achterhaald en in het boek afgebeeld.

De op de publicatie gebaseerde tentoonstelling bestaat uit drie delen.

Op de glazen wanden van de tentoonstellingsruimte worden de namen aangebracht van alle 17.964 uit Nederland gedeporteerde en vermoorde kinderen. In de grote hal van het Stadsarchief komt daarnaast een monumentale presentatie bestaande uit een zeventig meter lange tafel in vier delen waarop de teruggevonden foto’s van 2.900 kinderen te zien zijn, gerangschikt per transport.

In de tentoonstellingsruimte worden verder de verhalen van vijftien kinderen verteld. Hier zijn de documenten te zien waarop de kinderen worden vermeld, de transportlijsten en de kaarten van de Joodse Raad maar ook documenten uit het Stadsarchief, bijvoorbeeld de gezinskaarten of een aangifte van een gestolen fiets. Van sommige kinderen worden ook persoonlijke bezittingen getoond.

Er is ook een extra vitrine die is gereserveerd voor foto’s en documenten die na de voltooiing van boek en tentoonstelling zijn ingezonden. Wat de samenstellers betreft is de zoektocht naar nieuw materiaal met deze expositie namelijk niet afgesloten. Het idee is zoveel mogelijk kinderen weer een gezicht te geven om
zo iets van hun identiteit te herstellen.

Bij de tentoonstelling, in de filmzaal, is de documentaire Herinnering aan een vermoord kind van Willy Lindwer te zien. Deze 42 minuten durende documentaire is gemaakt in opdracht van de Joodse Omroep en gebaseerd op het boek In Memoriam van Guus Luijters en Aline Pennewaard. De documentaire wordt op 12 februari 2012 op televisie uitgezonden (Nederland 2 – 14:15 uur).

Sylvia Basch, 16-9-1933 – Privécollectie mevr. E. Raterink

Guus Luijters bij DWDD over het boek ‘In Memoriam’

Zie ook: In Memoriam – Guus Luijters

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: