De wederopbouw van Rotterdam in LEGO

Aankomende zondag staat Rotterdam in het teken van zijn geschiedenis. De jaarlijkse Dag van de Rotterdamse Geschiedenis wordt dan gehouden. Tijdens deze dag wordt de wederopbouw van Rotterdam nog een keer over gedaan, met LEGO.

Het evenement maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis. In Rotterdam vertelt men zondag het verhaal van 75 jaar wederopbouw, om te laten zien wat het betekent een stad opnieuw op te bouwen.

Door het bombardement van 14 mei 1940 behoorde Rotterdam tot een van de zwaarst getroffen steden van de Tweede Wereldoorlog. Op 18 mei 1940, nog geen week na het bombardement, begon men met de plannen voor de wederopbouw. Er werd uiteindelijk niet gekozen voor een reconstructie van de oude stad, nee, het centrum van Rotterdam werd na de oorlog nagenoeg volledig vernieuwd. Zelfs het stratenpatroon ging op de schop.

Rotterdam na het bombardement
Rotterdam na het bombardement

De gevolgen van de wederopbouw zijn nog steeds zichtbaar: het jonge hart klopt in een dynamische stad waar ‘nieuw’ boven ‘oud’ gaat. Het is een stad die volgens sommige ‘nooit af’ is. Breken en bouwen hoort bij Rotterdam. Op 4 oktober komt dit verhaal tot leven tijdens ‘Rotterdam Bouwt’. De organisatie:

- advertentie -

“Twee generaties gaan hier mee aan de slag: zij bouwen samen met lego aan een nieuwe Maasstad. Een deel van de jonge bouwers komt van de IMC Weekendschool Rotterdam; aanvullend onderwijs voor gemotiveerde jongeren van tien tot veertien jaar uit sociaaleconomische achterstandswijken. TU Delft-architecte Lidija Poth begeleidt samen met haar studenten de bouw.”

Bezoek voor meer informatie www.dedagvanderotterdamsegeschiedenis.nl

De wederopbouw van Rotterdam in LEGO
De wederopbouw van Rotterdam in LEGO

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: