Dark
Light

Tower Bridge in Londen

Auteur:
1 minuut leestijd
Tower Bridge in Londen (CC0 - Pixabay - RichardLey)
Tower Bridge in Londen (CC0 - Pixabay - RichardLey)

De Tower Bridge is een beroemde brug in Londen, over de rivier de Theems. Hij dankt zijn naam aan de naast de brug gelegen Tower of London en de twee torens die het aanzicht van de brug bepalen.

De Tower Bridge is een van de grotere toeristische attracties van Londen. De brug werd gebouwd in 1886 en kon in 1894 in gebruik genomen worden. In deze periode namen de commerciële activiteiten in oost-Londen toe waardoor behoefte ontstond aan een nieuwe oeververbinding. In 1870 was al een tunnel onder de Theems aangelegd, maar deze was alleen geschikt voor voetgangers.

Zes jaar na de aanleg van deze voetgangerstunnel (1876) werd de Bridge or Subway Committee opgericht. Dit comité moest een oplossing bedenken voor een oeververbinding. Er kwamen meer dan vijftig plannen en ontwerpen binnen. In 1884 werd uiteindelijk gekozen voor het ontwerp van de Londense stadsarchitect Horace Jones. Deze architect had een zogenaamde basculebrug van 244 meter lang ontworpen met aan weerszijden twee 65 meter hoge torens. De 61 meter lange opening tussen deze twee torens splitste hij in twee delen die binnen een minuut tot een hoek van 86 graden konden worden gedraaid. Op die manier kon het scheepsverkeer de brug vrij snel passeren. Het opgerichte comité zag wel wat in de plannen van Horace en in 1886 werd begonnen met de bouw van de Tower Bridge. De man die de toren bouwde was sir John Wolfe Barry (1836-1918). Deze bouwheer bracht enkele wijzigingen in het plan van Horace Jones aan nadat deze in 1887 was overleden.

De Tower Bridge wordt ieder jaar ongeveer 900 keer geopend voor het scheepsverkeer. De brug trekt veel toeristen. Onder meer omdat men vanaf de loopbrug aan de bovenzijde een mooi uitzicht heeft op de stad Londen. Onderin de torens zijn de stoommachines te vinden die vroeger de energie leverden om de brug te openen. In 1976 werden deze stoommachines vervangen door elektronische apparatuur.

Lees ook: De Tower of London, een turbulente geschiedenis
…of: Yeomen Warders – Vleesetende Engelse bewakers

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×