Week van de koloniale geschiedenis

Defensie maakt locatie noodgraf Srebrenica bekend

Door het ministerie vrijgegeven foto
Het ministerie van defensie heeft de locatie vrijgegeven van een noodgraf bij Srebrenica. Dat meldde Nieuwsuur vrijdag.

Dave Maat, een ex-Dutchbatter, had het ministerie van defensie gevraagd de locatie van het graf bekend te maken. Nabestaanden zijn al jaren op zoek naar het graf. In het graf liggen minimaal vijf mensen. Deze hadden in 1995 hun toevlucht gezocht tot de basis van Dutchbat. Toen ze overleden werden ze in een noodgraf in de buurt van deze basis gelegd.Dankzij de inzet van oud-Dutchbatter Dave Maat zegde minister van defensie Hans Hillen een maand geleden zijn medewerking toe. Deze week maakte zijn ministerie in een onderzoeksrapport de vermoedelijke locatie van het graf bekend.

- advertentie -

Ook werd er een foto vrijgegeven met daarop een rode cirkel op de plek waar het graf zich volgens defensie moet bevinden. Maat is overigens niet helemaal tevreden over informatie. Volgens hem ontbreken de opgemaakte processen-verbalen. Deze zouden meer duidelijkheid gteven over het aantal lichamen in het noodgraf.

Nieuwsuur over de zaak:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: