Desmond Tutu onthult Mandela-monument in Den Haag

Desmond Tutu – Foto: Benny Gool
De Zuid-Afrikaanse geestelijke Desmond Tutu komt in september naar Den Haag om een Nelson Mandelamonument te onthullen. Dat meldt de Telegraaf donderdag.

Desmond Tutu werd benaderd door de Nelson Mandelastichting en zegde toe het monument op 25 september te onthullen. Het gaat om een bronzen beeld dat een plek krijgt op een pleintje tussen het Omniversum en een hotel. Het monument is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Arie Schippers.Nelson Mandela was in de jaren zestig een van de leiders van de bevrijdingsbeweging African National Congress (ANC) en werd in juni 1964 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf omdat hij leiding gaf aan de militaire vleugel van het ANC. De vrijheidsstrijder zat onder meer jarenlang gevangen op Robbeneiland.

- advertentie -

Gedurende zijn gevangenisstraf werd Mandela hét symbool van de strijd tegen apartheid. In 1990 werd hij vrijgelaten. Vier jaar later werd hij gekozen tot president van Zuid-Afrika.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: