Het interieur van dit dienstvertrek, hier woonde een kamermeisje, wordt momenteel gereconstrueerd. Fotografie: Theo Scholten / Huis Doorn
Het interieur van dit dienstvertrek, hier woonde een kamermeisje, wordt momenteel gereconstrueerd. Fotografie: Theo Scholten / Huis Doorn

Dienstvertrekken Museum Huis Doorn opengesteld voor publiek

Museum Huis Doorn breidt de museale opstelling uit. Vanaf het voorjaar van 2020 zullen zeven dienstvertrekken uit de keizerlijke bewoningstijd voor het publiek te zien zijn. Deze vertrekken bevinden zich op de zolder van Huis Doorn.

- ad -

Het landhuis in Doorn werd landelijk bekend door de Duitse keizer Wilhelm II (1859-1941) die aan het eind van de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtte. Aanvankelijk woonde hij in kasteel Amerongen, maar in 1919 kocht hij uit eigen middelen Huis Doorn. Vanaf 1920 tot aan zijn dood in 1941 woonde hij vervolgens in het statige huis. Na de oorlog besloot de regering het huis met de inventaris uit de Duitse paleizen te confisqueren. Sindsdien is Huis Doorn een rijksmuseum.

De afgelopen decennia waren de voormalige vertrekken van de keizer al te bezichtigen. Daar komen binnenkort dus de dienstvertrekken bij. Museum Huis Doorn:

“Bijzonder is dat de inrichting van de dienstvertrekken grotendeels authentiek zal zijn omdat veel van de oorspronkelijke huisraad bewaard is gebleven in het depot van Museum Huis Doorn en uit historische inventarissen bekend is hoe de dienstvertrekken waren ingericht. Niet alleen meubels, maar ook persoonlijke items en een enkel personeelsuniform zullen deel uitmaken van de nieuwe presentatie.”

Onderdeel van het herinrichtingsproject is een onderzoek naar het personeel dat in dienst was Wilhelm II. De focus ligt hierbij op de persoonlijke verhalen, wat er nodig was om een huishouden in een groot landhuis draaiende te houden en hoe de sociale verhoudingen lagen.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Lees ook: Huis Doorn – Huis van de Duitse keizer
Boek: Keizer Wilhelm II in Nederland