Digitaal educatieproject over Zeeland en de Eerste Wereldoorlog

Honderd jaar geleden werd er in Europa een vreselijke oorlog gevoerd. Nederland bleef ‘neutraal’, maar deze neutraliteit betekende niet dat er in ons land, in het bijzonder in Zeeland, niets te merken was van de Eerste Wereldoorlog. In Zeeland waren misbombardementen, ontploffende zeemijnen en er werd een elektrische dodendraad langs de grens met België getrokken. Allemaal activiteiten die veel slachtoffers eisten. Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) heeft samen met tien Zeeuwse organisaties een digitaal educatieproject over deze oorlog ontwikkeld.

Ontsluiting archiefbronnen

Tijdens de herdenkingsjaren 2014-2018 wordt de Eerste Wereldoorlog extra onder de aandacht gebracht. Zo worden er in Zeeland allerlei publieksactiviteiten georganiseerd. In het digitale educatieproject ‘Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog’ krijgen ook deze activiteiten een plaats. In combinatie met de vele bronnen die door Zeeuwse archieven aangeleverd zijn is het resultaat zowel interessant voor het onderwijs als voor anderen geïnteresseerden. Het archief ontsluit zich in het klaslokaal of thuis op het beeldscherm.

Zeven deelthema’s

Het educatieproject en de activiteiten zijn te vinden op het digitale platform www.zeeuwseankers.nl. In dit project voor de bovenbouw van het primair onderwijs t/m de bovenbouw van het voortgezet onderwijs gaan de leerlingen op onderzoek naar de situatie in Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het project bestaat uit zeven deelthema’s in de vorm van Prezi-presentaties en docentenhandleidingen met achtergrondinformatie en lesideeën bij de verschillende deelthema’s.

- advertentie -

Presentatie educatieproject

Op 17 februari 2016 vindt de presentatie plaats van het educatieproject ‘Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog’ op het Reynaertcollege in Hulst. Historicus André Bauwens vertelt als gastdocent aan leerlingen van havo 3 het verhaal over de ‘doodendraad’ die in de omgeving van Hulst langs de grens met België liep.

André Bauwens schreef samen met Miranda Haak het in 2014 verschenen boek Bange jaren over Zeeuws-Vlaanderen en de Eerste Wereldoorlog.

Onthulling ankerschildje

Tijdens de presentatie onthult burgemeester Jan-Frans Mulder een nieuw ‘ankerschildje’, een bordje met een QR-code. Door het scannen van de code wordt op zeeuwseankers.nl het verhaal ontsloten over de dodendraad die langs de Nederlands-Belgische grens liep.

Het ankerschildje wordt in maart bij het Klingspoor geplaatst, waar een reconstructie van de dodendraad te zien is.

Lees ook: Zeeuws-Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog
Boek: Zeeland en de Eerste Wereldoorlog

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: