Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Dna afgestaan voor zoektocht naar ‘Oldstenzaler’

1 minuut leestijd

In Oldenzaal hebben zaterdag ruim honderd mannen dna afgestaan. Met behulp van dit dna willen archeologen proberen te achterhalen of er een verwantschap bestaat tussen de Oldenzaler van nu en de Oldenzaler van honderden jaren geleden.

Een van de opgegaven skeletten – Foto: Gemeente Oldenzaal
Bij archeologisch onderzoek op het St. Plechelmusplein in Oldenzaal werden vorig jaar zo’n drieduizend skeletten opgegraven. Dat er zoveel skeletten werden gevonden was niet zo verwonderlijk want rond de basiliek in Oldenzaal werden tussen 800 tot 1900 na Christus naar schatting zo’n veertigduizend mensen begraven.

De onderzoekers gaan nu dna-materiaal van de gevonden individuen vergelijken met dat van hedendaagse Oldenzalers omdat er mogelijk verwantschappen zijn aan te tonen. Voor dit enorme ‘genealogisch onderzoek’ zijn 124 mannen geselecteerd die allemaal een stamboom hebben die teruggaat tot voor 1800 na Christus. Het merendeel van deze mannen heeft zaterdag wangslijm afgestaan in het stadhuis van Oldenzaal. De rest doet dat op een later tijdstip als het goed is alsnog. De gemeente:

“Nog nooit eerder in Nederland heeft een zoektocht naar een mogelijke match tussen modern en historisch dna zoveel aanmeldingen gekend. Met het onderzoek wil de gemeente op de eerste plaats meer bewustwording voor de geschiedenis en samenstelling van de stad en de daarin wonende families creรซren. Daarnaast willen we nakomelingen opsporen van de opgegraven individuen die gedurende een periode van 1000 jaar zijn begraven zijn op het kerkhof rondom de St. Plechelmusbasiliek.”

Het afgegeven dna-materiaal wordt voor onderzoek opgestuurd naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De resultaten worden begin 2015 verwacht.

Mocht er geen dna-match worden gevonden dan wil dat overigens niet zeggen dat de voorouders van de geselecteerde Oldenzalers niet begraven werden op het kerkhof van de St. Plechelmusbasiliek. Van slechts een deel van de drieduizend opgegraven individuen is namelijk dna-materiaal afgenomen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed steunt het onderzoek met 1,6 miljoen euro.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.406 actieve abonnees)

"Geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken voor een breed publiek."

Meer informatie over ons project

Meer over het onderwerp: