Dochter Stalin overleden in VS

Svetlana met Stalin (1935)
Stalins enige dochter, Svetlana, is vorige week overleden in de Amerikaanse staat Wisconsin. De autoriteiten van Richland County hebben dat maandag bekendgemaakt.

Svetlana Alliloejeva overleed volgens de berichten op 22 november aan de gevolgen van darmkanker. Ze is 85 jaar oud geworden. In Amerika liet Stalins dochter zich overigens de laatste periode van haar leven Lana Peters noemen. In de jaren zeventig trouwde ze met de architect William Peters en vestigde ze zich in Wisconsin.- advertentie -
Jozef Stalin

Svetlana werd geboren uit het huwelijk Jozef Stalin met diens tweede vrouw, Nadezhda Alliloejeva. Ze kregen naast Svetlana ook nog een zoon, Vasili. Nadezhda Alliloejeva stierf toen Svetlana zes jaar oud was. Volgens sommigen pleegde ze zelfmoord, anderen zeggen dat Stalin haar ombracht na een ruzie.

Na hun moeders dood werden beide kinderen opgevoed door een kindermeisje, zoals dat bij de meeste hoge Sovjet-officieren gewoon was. Hoewel de relatie tussen Stalin en zijn eerste zoon Jakov, geboren uit Stalins eerste huwelijk, dusdanig slecht was dat Jakov zelfmoord probeerde te plegen, zouden zowel Svetlana als Vasili een goede band hebben gehad met hun vader, die ze overigens niet vaak zagen.

Toen Svetlana zestien jaar oud was, werd ze verliefd op een Joodse filmmaker. Ze vertelde dit aan Stalin, maar die wees de relatie af en stuurde de filmmaker, Aleksei Kapler, vervolgens naar een werkkamp in de noordpoolcirkel. Op haar zeventiende werd Svetlana opnieuw verliefd. Ditmaal op een Joodse medestudent genaamd Grigory Morozov. Met deze student mocht ze trouwen maar wel op de voorwaarde dat Stalin hem nooit hoefde te ontmoeten. Uit het huwelijk tussen Svetlana en Grigory Morozov werd een zoon geboren: Jozef. Hij is de enige kleinzoon die Stalin persoonlijk heeft gekend. Stalin stierf toen Jozef acht jaar oud was. Het huwelijk Svetlana en Grigory was toen al lang ontbonden.

Na de dood van Stalin (1953) werkte Svetlana aanvankelijk onder haar moeders achternaam als lerares en vertaalster in Moskou. Ze studeerde Amerikaanse geschiedenis en Engels. In 1963 werd Svetlana verliefd op de Indiase communist Brajesh Singh. Ze kregen van de communistische partij geen toestemming om te trouwen. In 1966 overleed Singh en reisde Svetlana naar India om daar zijn stoffelijke resten naar zijn familie te brengen.

Vanaf dat moment reisde Svetlana naar verschillende plekken en bleef ze nooit ergens lang. Ze reisde weer naar India, naar Italië, naar de Verenigde Staten, terug naar Moskou en woonde korte tijd in Engeland. Toen ze in 1967 aankwam in New York gaf ze een persconferentie waarin ze afstand nam van haar vaders regime en de Sovjet-politiek.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: