Documentaire over Nederlandse Palestina pioniers

Een rest keert weer (Joodse Omroep)
Een rest keert weer (Joodse Omroep)
De Joodse Omroep zendt zondag 4 mei de documentaire Een rest keer weer. De documentaire van Ruben Gischler vertelt het bijzondere verhaal van een groep Nederlandse Palestina pioniers.

Een rest keert weer (Joodse Omroep)
Een rest keert weer (Joodse Omroep)


Kort na de Tweede Wereldoorlog reisde een groep jonge Joodse Nederlanders illegaal en met grote hindernissen naar Palestina. Het was in de laatste periode van het Britse mandaatgebied waar in totaal enkele honderden Nederlandse jongeren aankwamen om zich in te zetten voor de opbouw van een Joodse staat. Samen met duizenden ontheemde en stateloze Oost-Europese Joden trotseerden zij op volgepakte boten een door de Britten ingestelde blokkade.

In Palestina hadden de Britten strenge migratiebeperkingen voor Joden ingevoerd, terwijl tegelijkertijd in het overwonnen Duitsland enkele voormalige concentratie-kampen nog vol zaten met zogeheten displaced persons, vroegere kampgevangenen die niet konden of wilden terugkeren naar hun landen van herkomst.

Illegale Joodse migranten die zich in Palestina wilden vestigen, werden op last van de Britse regering in interneringskampen in Palestina en op Cyprus gevangen gezet. In het geval van het beroemde schip de Exodus werden de passagiers door de Britten zelfs naar Duitsland gedeporteerd.

Zo kwam Marty van Collem, één van de personen in de film, voor de tweede keer in Bergen-Belsen terecht, een van de nazikampen waarin zij kort daarvoor ternauwernood aan de dood was ontsnapt.

Een rest keer weer – zondag 4 mei 2014, 14:15 uur – Nederland 2

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →