Doek valt voor Museumpark Oriëntalis

//
2 minuten leestijd

Museumpark Oriëntalis – Foto: CC/Ziko
De provincie Gelderland heeft de directie van Museumpark Oriëntalis in Heilig Landstichting bij Nijmegen donderdag laten weten geen subsidie van 6 miljoen euro te verstrekken. Peter Berns, directeur van Oriëntalis, heeft daarom besloten dat het museumpark de deuren per 1 januari zal sluiten.

Het museumpark had eenmalig 14 miljoen euro nodig om een doorstart te kunnen maken. Van het rijk rijk vroeg het park 6 miljoen euro, van de provincie ook 6 miljoen en zelf wilde het museumpark,Cenakelkerk – Foto: Luuk Kramer

onder meer met behulp van donaties, 2 miljoen euro binnenhalen. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) liet eerder al weten geen financiële steun te willen bieden. Een week geleden dwong een kamermotie van SP en D66 hem nog om alsnog met de museumdirectie in gesprek te gaan. Dit gesprek bracht de staatssecretaris echter niet tot een ander inzicht. Volgens Zijlstra valt het museumpark onder de verantwoordelijkheid van de provincie Gelderland.

Donderdag liet de provincie weten geen eenmalige investeringsbijdrage van 6 miljoen euro aan het park te willen verlenen. Museumdirecteur Peter Berns:

Daarmee wijst het provinciaal bestuur de verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van het honderdjarige monumentale park in de Heilig Landstichting van de hand.

De museumdirectie reageert teleurgesteld op het besluit van de provincie. Volgens het museum is er sprake van een aanzienlijke kapitaalvernietiging:

Afgelopen jaren is er door overheden en fondsen voor vele miljoenen in het museumpark geïnvesteerd. Daarnaast werden dit jaar alle 27 rijksmonumenten in het park uitwendig gerestaureerd. Ook als het park gesloten wordt, blijft het onderhoud geld kosten.

Devotieoord voor katholieke gelovigen

Het park Heilig Land Stichting werd honderd jaar geleden opgericht als pelgrims- en devotieoord voor katholieke gelovigen. Lang niet iedereen was in die tijd namelijk in staat om naar het Heilige Land af te reizen. Via het park, waar veel heilige plaatsen werden nagebouwd, konden ze er toch mee kennismaken.

De Heilig Land Stichting was een idee van de Waalwijkse priester Arnold Suys. De eerste kerk die in het park gebouwd werd, de Cenakelkerk, was ontworpen door architect Jan Stuyt (1868-1934). Deze architect ontwierp meer gebouwen voor de Heilig Land Stichting. In Limburg is hij vooral bekend als de ontwerper van woonwijken voor mijnwerkers.

Aanvankelijk stond in het park het christelijk geloof centraal. De laatste jaren heette het devotiepark Museumpark Oriëntalis en was de opzet breder. Het was de bedoeling dat in het park in de toekomst niet alleen aandacht zou besteden aan het christendom, jodendom en de islam maar ook aan boeddhisme, hindoeïsme en nieuwe spiritualiteit.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties