‘Doodencel 601’ wordt museum

De zogenaamde Doodencel 601 in de Scheveningse gevangenis wordt een museum. Stichting Oranjehotel heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Het gaat om een cel in de gevangenis van Scheveningen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijders en militairen hun executie op de Waalsdorpervlakte moesten afwachten. Op de muren en kozijnen zijn teksten te lezen die gevangenen tijdens hun verblijf in de cel op de muren schreven.


Er zijn bijvoorbeeld strijdteksten als Oranje overwint in het kozijn gekrast, maar er werden ook liefdesverklaringen achtergelaten als Mijn schat is Marietje, die ik eeuwig trouw blijf. Wim.

- advertentie -

Omdat de cel, die geheel in oorspronkelijke staat is gebleven, nog steeds onderdeel uitmaakt van de gevangenis is hij nu niet toegankelijk voor het publiek. Enkele jaren geleden werd er al wel een virtuele versie van de cel ontwikkeld, waardoor Doodencel 601 op internet in 3D is te bekijken.

Nu komt er dus ook een museum. Rondom de cel komt een aanbouw zodat belangstellenden de cel het hele jaar tijdens bezoekuren kunnen bekijken. De kosten voor de verbouwing bedragen drie miljoen euro. De aanbouw komt buiten de veiligheidszone van de gevangenis. Stichting Oranjehotel hoopt dat ook veel scholieren de cel straks zullen bezoeken.

Impressie van de digitale 3D-scan van Doodencel 601:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: