Drents Museum heropend door koningin Beatrix

Drents Museum in Assen
Het Drents Museum in Assen is woensdag heropend door koningin Beatrix. Het museum was de afgelopen vijftien maanden gesloten voor het publiek in verband met een grondige verbouwing.

Tegelijk met de heropening van het museum opende koningin Beatrix de tentoonstelling De Gouden Eeuw van China in een nieuwe museumvleugel. Deze tentoonstelling geeft een overzicht van de culturele rijkdom van de Chinese samenleving ten tijde van de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Aan de hand van ongeveer honderdvijftig voorwerpen vanaardewerk, zilver, goud, glas en steen wordt het “vakmanschap tijdens deze Gouden Eeuw van China” getoond.

- advertentie -

De nieuwe museumvleugel van bijna duizend vierkante meter is ontworpen door architect Erick van Egeraat en wordt gebruikt als tentoonstellingsruimte voor internationale exposities. Het Drents Musem:

De transparante publieksruimte verbindt het moderne met het monumentale gedeelte van het museum. Door de vleugel deels ondergronds te bouwen is er een daktuin gerealiseerd die ook toegankelijk is voor het publiek.

Renovatie en nieuwbouw hebben in totaal ruim 21 miljoen euro gekost.

Begin dit jaar stuitten bouwvakkers tijdens de werkzaamheden nog op de restanten van een middeleeuwse waterput. Nader onderzoek wees uit dat de waterput uit de dertiende eeuw dateert. Het Drents Museum staat op historische grond. Rond 1260 werd, volgens historische bronnen, hier het cisterciënzerklooster Maria in Campis gebouwd. Van dit oude klooster, dat waarschijnlijk in hout opgetrokken was, rest nagenoeg niets meer. De gevonden waterput dateert uit de beginfase van het klooster.

Lees ook: Drents Museum in teken van Chinese Tang-dynastie

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier