Drents oorlogsvliegveld eindelijk munitievrij

Na dertien jaar is het terrein van een voormalig Duits oorlogsvliegveld in Drenthe eindelijk munitievrij. Het vliegveld werd tijdens de oorlog door de Duitsers bij Peest aangelegd.

Het munitievrij maken van het oorlogsvliegveld was een hele klus. Gedurende de afgelopen dertien jaren werden er meer dan tweehonderdduizend explosieven onschadelijk gemaakt. Ook werden restanten van een Messerschmitt geborgen.Met de aanleg van het vliegveld werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog begonnen. De Duitsers lieten onder meer mensen uit de omgeving meewerken aan het vliegveld. Toen het eindelijk klaar was, was de oorlog inmiddels voorbij. De geallieerden gebruikten het terrein hierna enige tijd voor het onschadelijk maken van munitie.

- advertentie -

Vervolgens werd het gebied weer landbouwgrond, maar dat was niet zonder gevaar. Er lag nog veel niet onschadelijke gemaakte munitie op het terrein. Toen dertien jaar geleden de resten van een gevechtsvliegtuig vol met munitie werden gevonden, werd besloten het gebied helemaal te gaan doorzoeken.

Het grootschalige munitieruimings-project is vrijdag officieel afgesloten.

  • Boek: De Canon van Drenthe

Video RTV Drenthe:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: