Drie portretten van een Groningse verzetsstrijdster

Portret van Anda Kerkhoven – Johan Dijkstra (Groninger Museum)

In het Groninger Museum zijn sinds maandag drie portretten van de Groningse verzetsstrijdster Anda Kerkhoven (1919-1945) te zien. Deze bekende Groningse werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geëxecuteerd door een NSB’er.

Postzegelvel ter ere van de Groningse student


Anda Kerkhoven groeide op in Indonesië als dochter van de eigenaar van een grote theeplantage. Zij was een principiële vrouw en pacifist. Aan haar bezwaren tegen vivisectie (het ontleden van een levend dier voor wetenschappelijk onderzoek) kon de Medische Hogeschool van Batavia niet tegemoet komen. De Groninger Universiteit bood wel ruimte aan gewetensbezwaarden op dit punt en zo vond Anda in 1938 haar plaats in het Groninger studentenleven.

Arrestatie

Dat leven werd spoedig in mei 1940 op zijn kop gezet door de Duitse bezetting. Anda Kerkhoven werd actief in het verzet van de groep “De Groot”. Op 27 december 1944 werd ze door de Sicherheitsdienst opgepakt. Zware verhoren en martelingen in het Scholtenhuis doorstond ze zonder informatie prijs te geven. Ze wist bovendien medegevangenen op te beuren. In de nacht van 19 maart 1945 werd zij samen met verzetsstrijder Gerrit J. Boekhoven bij de Oosterbroekweg op de grens van Haren en Glimmen door twee NSB’ers zonder proces geëxecuteerd en onder de grond gestopt.

- advertentie -

Na de bevrijding werd hun graf teruggevonden. Anda Kerkhoven werd onder grote belangstelling bijgezet op de Noorderbegraafplaats en in 1967 overgebracht naar het ereveld Loenen nabij Apeldoorn.

Drie portretten

Anda Kerkhoven had belangstelling voor kunst, was zelf ook creatief en heeft meermalen voor kunstenaars, waaronder Ploeg-kunstenaar Johan Dijkstra, geposeerd.

Het Groninger Museum kocht enige tijd geleden bovenstaand door Johan Dijkstra gemaakte portret aan. Dit portret is tot en met september 2013, samen met twee andere portretten die door de Stichting Johan Dijkstra in bruikleen zijn gegeven, in het museum te zien.

Gerelateerde boeken:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Geschiedenisliefhebber? Volg ons:

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier