Drie vermeende Auschwitz-bewakers opgepakt

Barak in Auschwitz - Foto: stock.xchng
Barak in Auschwitz – Foto: stock.xchng
In de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg zijn drie mannen opgepakt die als kampbewaarder in Auschwitz zouden hebben gewerkt. Het gaat om mannen van 88, 92 en 94 jaar oud.


De mannen worden momenteel in een gevangenisziekenhuis verhoord. De arrestaties komen voort uit een onderzoek dat de Duitse justitie vorig jaar afrondde. Toen werd bekendgemaakt dat er vijftig bejaarden waren opgespoord die tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaker in vernietigingskamp Auschwitz zouden hebben gewerkt.

Justitie gaf toen al aan dat er arrestaties zouden volgen. In zo’n dertig gevallen zou er voldoende bewijs zijn om tot vervolging over te gaan. Eerder hadden dit soort rechtszaken weinig kans van slagen omdat individuele schuld moest worden bewezen. Door de uitspraak in de zaak Demjanjuk menen onderzoekers echter dat andere zaken tegen voormalig bewakers ook kans van slagen kunnen hebben, zelfs als getuigenverklaringen ontbreken.

De 88-jarige man heeft toegegeven dat hij in Auschwitz is geweest. Hij ontkent echter mee te hebben gewerkt aan de moord op Joden. De andere mannen hebben zich nog niet uitgelaten over de zaak.

- advertentie -

Auschwitz

Toen Russische troepen vernietigingskamp Auschwitz op 27 januari 1945 bevrijdden, troffen ze slechts enkele duizenden overlevenden aan. Tijdens de oorlog werden minimaal 1,1 miljoen mensen omgebracht in Auschwitz. Het merendeel van hen was Joods en het grootste deel van de gevangenen was direct na aankomst vergast. Auschwitz werd hét symbool van de gruwelijkheden van het naziregime.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier

2 Comments Join the Conversation →