‘Dries van Agt gaf opdracht tot executie treinkapers’

Mariniers na de beeïndiging van de treinkaping – Afb: Still YouTube
Mariniers na de beeïndiging van de treinkaping – Afb: Still YouTube
Dries van Agt gaf in 1977 opdracht om de Molukse treinkapers bij De Punt te executeren. Dat beweert de zoon van de politieman die destijds het hoofd was van de meldkamer in het district Utrecht. EenVandaag berichtte woensdag over de zaak.


De zoon van de agent beweert nog precies te weten wat zijn inmiddels overleden vader over de zaak zei:

“Ik hoor het hem nog zeggen: er was een melding binnengekomen dat er iets stond te gebeuren. Vooral de leider van de kaping en het meisje mochten van de minister onder geen beding de trein levend verlaten.”

In de uitzending kwam oud-premier Dries van Agt, destijds minister van justitie, aan het woord. Hij gaf aan niets te weten van een opdracht tot executie van de treinkapers.

“Het verbaast mij totaal, het overrompelt mij, ik weet er niets van, dus ik ontken het. Op basis van de kennis die ik heb.”

De treinkaping bij het Drentse dorp De Punt begon op 23 mei 1977. Negen Zuid-Molukse jongeren eisten dat de Nederlandse regering zich zou gaan inzetten voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken. Daarnaast eisten ze de vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen.

- advertentie -

Op 11 juni, de kaping duurde toen al bijna drie weken, werd er een eind gemaakt aan de kaping. Mariniers openden het vuur op de trein, bijgestaan door zes straaljagers. Bij de operatie kwamen twee gegijzelden en zes kapers om het leven. De overige reizigers werden bevrijd.

Officieel onderzoek

De regering heeft altijd aangegeven dat de treinkapers niet met opzet werden gedood. Enige tijd geleden maakte de Volkskrant echter bekend een geheime nota te hebben gezien waaruit bleek dat er bij de beëindiging van de kaping veel meer kogels werden afgevuurd dan tot nu toe altijd werd gesuggereerd, namelijk 144 in totaal.

Hierna maakte de regering bekend een officieel onderzoek in te stellen naar de bestorming van de trein in Drenthe. De resultaten van dat onderzoek worden naar verwachting begin december gepresenteerd.

‘Van Agt gaf bevel tot executie treinkapers’

sitestat

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier