Duits pensioen voor overlevenden Poolse getto’s

Personen die de getto’s in Polen overleefden kunnen aanspraak maken op een pensioen uit Duitsland. De Bundestag heeft deze week namelijk een verdrag tussen Duitsland en Polen goedgekeurd waarin bepaald wordt dat overleefden recht hebben op pensioen.


Dat melden Duitse media. Het verdrag maakt het mogelijk ook pensioen uit te keren aan mensen die nu in Polen wonen. Tijdens de oorlog sloten de nazi’s honderdduizenden Poolse Joden op in getto’s.

Het bekendste getto in Polen is het Getto van Warschau, waar ongeveer een half miljoen joden gevangen werden gehouden. De meesten van hen werden afgevoerd naar concentratiekampen. In 1943 brak in dit getto een opstand uit die door de Duitsers hardhandig werd neergeslagen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: