Duits pensioen voor overlevenden Poolse getto’s

Personen die de getto’s in Polen overleefden kunnen aanspraak maken op een pensioen uit Duitsland. De Bundestag heeft deze week namelijk een verdrag tussen Duitsland en Polen goedgekeurd waarin bepaald wordt dat overleefden recht hebben op pensioen.


Dat melden Duitse media. Het verdrag maakt het mogelijk ook pensioen uit te keren aan mensen die nu in Polen wonen. Tijdens de oorlog sloten de nazi’s honderdduizenden Poolse Joden op in getto’s.

Het bekendste getto in Polen is het Getto van Warschau, waar ongeveer een half miljoen joden gevangen werden gehouden. De meesten van hen werden afgevoerd naar concentratiekampen. In 1943 brak in dit getto een opstand uit die door de Duitsers hardhandig werd neergeslagen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: