Week van de koloniale geschiedenis

Duitse bondspresident houdt volgende 5 mei-lezing

Grote Kerk in Breda – Foto: CC
De Duitse bondspresident Christian Wulff houdt in 2012 de jaarlijkse 5 mei-lezing. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Met de 5 mei-lezing wordt ieder jaar stilgestaan bij de bevrijding. Koningin Beatrix was in 1995 de eerste die de 5 mei-lezing uitsprak. Daarna volgden verschillende andere Nederlandse en buitenlandse sprekers, waaronder de ambassadeurs van Zuid-Afrika en Amerika en de oud-ministers-presidenten Ruud Lubbers en Wim Kok.

Volgend jaar wordt de 5 mei-lezing uitgesproken in de Grote Kerk in Breda. Het nationaal comité over de lezing:

- advertentie -

De 5 mei-lezing fungeertals bron van inspiratie voor en een verdieping van het debat over de vrijheid. De lezing is een moment van bezinning op de kwetsbaarheid van vrijheid, niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten.

Invalshoek voor de lezing van komend jaar is Vrijheid geef je door. De bondspresident zal in zijn toespraak onder meer stilstaan bij de vraag welke gebeurtenissen in de wereld bepalend zijn voor verschillende generaties bij hun beeldvorming over vrijheid.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: