Week van de koloniale geschiedenis

Duitse invloeden in Suriname

Paramaribo
In de bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam wordt 17 februari een zogenaamd Podiumgesprek gehouden.

In een driegesprek praten Carl Haarnack, Alex van Stipriaan en Noraly Beyer over de Duitse invloeden in Suriname. Bij de ‘Vrede van Breda’ van 1667 kwam Suriname in Nederlandse handen. In verband met de opbouw van de kolonie werd er niet alleen hard gewerkt aan het aantrekken van arbeidskrachten uit Afrika. De inspanningen waren voor een grootdeel ook gericht op het aantrekken van voldoende Europese kolonisten.

- advertentie -

Een deel van deze Europeanen die naar Suriname verkasten, was afkomstig uit Duitsland. Tijdens het Podiumgesprek in de Leeszaal van de KIT-bibliotheek wordt stilgestaan bij de Duitse invloeden in Suriname. Aan tafel zit onder andere Carl Haarnack, oprichter van Buku-Bibliotheca Surinamica en redacteur van het maandblad Parbode. Haarnack doet cultuur-historisch promotie-onderzoek naar de geschiedenis van Duitsers in Suriname tussen 1650 en 1900. Hij gaat in gesprek met hoogleraar Caraibische geschiedenis Alex van Stipriaan en Noraly Beyer, redacteur en presentator van de Wereldomroep.

Het Podiumgesprek begint om 16.30 uur en is gratis bij te wonen. Aanmelden kan via info@genootschapnederlandduitsland.nl of telefoonnummer 020-6191832.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: