Duitsland herdenkt slachtoffers Berlijnse Muur

Berlijnse Muur
In Berlijn worden zaterdag de slachtoffers van de Berlijnse Muur herdacht. Deze beruchte muur scheidde het kapitalistische West- en het communistische Oost-Berlijn van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989.

Omdat het zaterdag precies vijftig jaar geleden is dat er een begin gemaakt werd met de bouw van de Berlijnse Muur, worden er in Berlijn maar ook op andere plekken in Duitsland zaterdag herdenkingen gehouden.

De herdenking begon vrijdagnacht

- advertentie -al met het voorlezen van de biografieën van slachtoffers, mensen die omkwamen tijdens ontsnappingspogingen. Uit onderzoek is gebleken dat er zeker 136 mensen om zijn gekomen tijdens vluchtpogingen bij de Berlijnse Muur. Tussen 1961 en 1989 probeerden ruim honderdduizend inwoners van de DDR over te steken naar het westen.

President Christian Wulff en bondskanselier Angela Merkel woonden zaterdagochtend een herdenking bij op de Bernauer Strasse. De Berlijnse Muur liep vroeger door deze straat. De Bernauer Strasse werd vooral bekend door de vele vluchtpogingen die hier plaats vonden. Sinds 1999 bevindt zich inde straat een gedenkteken.

Om twaalf uur ‘s middags wordt zaterdag in heel Duitsland een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Berlijnse Muur.

Boeken over / gerelateerd aan de Berlijnse Muur:

The Berlin Wall’s 50th anniversary

Lees ook: Berlijnse Muur

Slag bij GettysburgIn een boom bij de stad Gettysburg…
Fritz KorbachDe Duits-Nederlandse voetbaltrainer Fritz Korbach is zondag op…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier