Earth Day, een dag voor de aarde

Al sinds 1970 wordt op of rond 22 april in veel landen een zogenaamde Earth Day gehouden. Tijden deze dag worden activiteiten georganiseerd die mensen moeten laten nadenken over hun consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde.

Google Doodle ter gelegenheid van Earth Day 2014
Google Doodle ter gelegenheid van Earth Day 2014
Het idee om een Dag van de Aarde te organiseren komt van vredesactivist John McConnell. In 1969 pleitte hij er tijdens een conferentie van Unesco in San Francisco voor om zo’n dag te houden. Hij ontwierp ook de onofficiële vlag van de dag. De eerste editie vond plaats op 21 maart 1970, het begin van de lente. Deze eerste editie werd alleen in Amerika gehouden.

Internationaal

Een Amerikaanse senator pleitte er vervolgens voor om er een internationale dag van te maken. Dat dit daadwerkelijk zover kwam was vooral te danken aan Denis Hayes. Hij richtte een aparte organisatie op en zorgde er voor dat de Earth Day in 1990 in maar liefst 141 landen werd gehouden.

Tijdens de dag wordt er niet alleen nagedacht over de toekomst van de aarde, veel mensen steken ook de handen uit de mouwen. Zo worden er in veel landen bijvoorbeeld markten en opruimacties georganiseerd. Ook onderwerpen als ontwikkelingssamenwerking, consumptie en overbevolking staan tijdens de dag op de agenda.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: