Dark
Light

Een historisch beeld van de slavernij in West-Indië

Auteur:
1 minuut leestijd
Slaven op een tekening van Pierre Jacques Benoit – Foto: Bijzondere Collecties
Slaven op een tekening van Pierre Jacques Benoit – Foto: Bijzondere Collecties

Slavinnen op een tekening van Pierre Jacques Benoit – Foto: Bijzondere Collecties
Met de tentoonstelling Slavernij verbeeld sluiten de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam aan bij de officiële herdenking van het Nederlandse slavernijverleden. De tentoonstelling schetst een historisch beeld van de slavernij in West-Indië, met name in de voormalige kolonie Suriname.

Foto: Bijzondere Collecties
Met de tentoonstelling willen de samenstellers bezoekers een beeld geven van de slavernij in de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw in Nederland en Suriname. De geschiedenis van de slavernij wordt zichtbaar aan de hand van kaarten, boeken, manuscripten, documenten, prenten en andere objecten uit de Bijzondere Collecties van de UvA. Dit materiaal maakt onderdeel uit van de collectie over de geschiedenis van Suriname en West-Indië van de universiteit. Het is aangevuld met bruiklenen uit andere openbare en particuliere verzamelingen.

Uit de particuliere collectie van Kenneth Boumann komen onder meer een exemplaar van de beroemde Voyage à Surinam (1839) van Pierre Jacques Benoit en een ivoren beeldje van een bevrijde slaaf met verbroken ketenen, door Boumann ‘Sjorie’ (George) genoemd.

Een topstuk uit de Bijzondere Collecties is de Algemeene kaart van de Colonie of Provintie van Suriname uit 1737, waarop de honderden plantages langs de rivieren zichtbaar zijn. Aansprekend is ook het schilderij van het fort Elmina, voor de kust van het huidige Ghana, afkomstig uit het bezit van de laatste gouverneur van deze Nederlandse kolonie. Het schrikwekkende beeld dat de beroemde Engelse graveur William Blake van de behandeling van Surinaamse slaven schetste is te zien in fel-realistische etsen.

De tentoonstelling is samengesteld door de gastconservatoren Carl Haarnack, particulier verzamelaar en bekend van zijn blog Buku – Bibliotheca Surinamica, Elmer Kolfin, kunsthistoricus bij de Universiteit van Amsterdam, en historicus Dirk J. Tang. Laatstegenoemde publiceerde onlangs een nieuw boek over de geschiedenis van de slavernij en slavenhandel.

Voor de tentoonstelling interviewden Jörgen Raymann en zijn dochter Melody (studente geschiedenis aan de UvA) Amsterdammers en onderzochten ze hoeveel kennis zij hebben over het slavernijverleden. Deze interviews zijn in de tentoonstelling te bekijken.

Slavernij verbeeld is tot en met 22 september 2013 te zien.

Introductiefilm tentoonstelling Slavernij verbeeld:

×