Eén miljoen euro voor museum Oranjehotel

Dodencel van het Oranjehotel (DelftTech)
Dodencel van het Oranjehotel (DelftTech)
Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) steekt één miljoen euro in de ontwikkeling van een openbaar museum over het Oranjehotel in Scheveningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in deze gevangenis veel verzetsstrijders en militairen opgesloten.


Het museum staat onder meer stil bij de dodencel van de Scheveningse gevangenis, cel 601. In deze cel, die geheel in oorspronkelijke staat bewaard is gebleven, zaten gevangenen die korte tijd later op de Waalsdorpervlakte geëxecuteerd werden.

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) woonde zaterdag een jaarlijkse herdenking in het Oranjehotel bij. De bewindspersoon roemde in zijn rede de mensen – veelal uit het verzet tegen de Duitse bezetter – die er tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten.

‘Wij zijn moreel verplicht hen te herdenken’, sprak Van Rijn. ‘Hun nalatenschap is onze vrijheid, misschien wel de kostbaarste erfenis die we hebben’.

Tijdens zijn toespraak kondigde de staatssecretaris aan dat het vfonds, onder voorwaarden, één miljoen euro bijdraagt aan een herinneringscentrum Oranjehotel. De realisatie van dat centrum komt daarmee een grote stap dichterbij. De gemeente Den Haag heeft eerder al minimaal 500.000 euro toegezegd.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: