Help de keizer komt!

Eén nationale bibliotheek voor e-books

E-book
Er komt een digitale landelijke bibliotheek voor e-books. Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur heeft dat woensdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

De landelijke digitale bibliotheek moet eind volgend jaar al toegankelijk zijn. Leden van openbare bibliotheken kunnen dan thuis van achter hun eigen conputer e-books lenen uit de digitale collecties van vrijwel alle bibliotheken in het land.

Staatssecretaris Zijlstra is

- advertentie -van mening dat het efficiënter en goedkoper is om een landelijke bibliotheek voor e-books te maken. Bovendien zou het de bibliotheken een betere positie geven bij de aankoop van licenties voor e-books bij uitgevers. Zijlstra is groot voorstander van de digitale bibliotheek:

Je ziet in de media-uitgaven bij de bibliotheken nu al een verschuiving plaatsvinden van fysiek naar digitaal. Die ontwikkeling is onomkeerbaar. Daarom is het goed dat bibliotheken de handen ineenslaan en zich samen richten op de toekomst. Bibliotheken hebben een belangrijke functie in de samenleving. Met de digitale bibliotheek kunnen ze die functie blijven vervullen.

Het kabinet steekt 15 miljoen euro in de digibibliotheek. Uit het Gemeentefonds komt nog eens 15 miljoen. Staatssecretaris Zijlstra verwacht dat het gebruik van e-books de komende jaren een grote vlucht zal nemen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: