Een nieuwe staat, het begin van het Koninkrijk der Nederlanden

Een nieuwe staat, het begin van het Koninkrijk der Nederlanden
Een nieuwe staat, het begin van het Koninkrijk der Nederlanden
In november 1813 stortte het Franse bewind over de Lage Landen in en begon een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Nederlandse staat.

Dit rijk geïllustreerde boek, met veel onbekend beeldmateriaal, maakt voor het eerst sinds lange tijd de balans op van het nieuwe koninkrijk. Vooraanstaande historici beschrijven hoe de nieuwe Nederlandse staat met vallen en opstaan gestalte kreeg. Het was in 1813 nog onduidelijk hoe deze staat eruit moest komen te zien, hoe het territorium moest worden afgebakend, wie er tot de natie behoorden en hoe de bevolking bestuurd moest worden. Het was, kortom, één groot experiment en lang niet in alle opzichten geslaagd.

Een nieuwe staat, dat tot stand is gekomen in opdracht van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden, maakt duidelijk dat Nederland nooit af is geraakt. Als de erfenis van tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden ons iets toont, dan is het een aaneenschakeling van pogingen om vorm te geven aan de staat, pogingen die tot op de dag van vandaag voortgaan.

Redactie: Ido de Haan (hoogleraar Politieke Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht), Paul den Hoed (bestuurssocioloog, voorheen verbonden aan de wrr) en Henk te Velde (hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden).

- advertentie -

Een nieuwe staat – Ido de Haan, Paul den Hoed en Henk te Velde
Het begin van het Koninkrijk der Nederlanden

ISBN: 9789035140677
Uitgever: Prometheus – Bert Bakker
Hardcover, 432 pagina’s
Prijs: € 45,00

Bestel dit boek bij:

De Gouden Eeuw - Luc PanhuysenDe Gouden Eeuw…
Liefde in tijden van oorlog - Annegriet Wietsma & Stef Scagliola
Liefde in tijden van oorlog - Annegriet Wietsma…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier