Dark
Light

Een ode aan de ansichtkaart

Auteur:
2 minuten leestijd
S. Bailie, Saint-Sauveur, Bruxelles, ca.1910 – © MFA, Boston.

Vandaag de dag versturen we elkaar doorlopend berichten. Via SMS, Twitter, Facebook of bijvoorbeeld Whatsapp. In de decennia rond 1900 bestonden deze moderne communicatiemiddelen uiteraard nog niet. Toen was het gebruikelijk elkaar ansichtkaarten te sturen.

Het Museum of Fine Arts staat de komende maanden met een speciale tentoonstelling stil bij deze inmiddels wat ouderwetse manier van communiceren. Natuurlijk komt lang niet binnenkort in Boston en daarom plaatsen we op Historiek een aantal van de ansichtkaarten die in de tentoonstelling zijn opgenomen.

Het museum toont in totaal zo’n vierhonderd ansichtkaarten, afkomstig uit de collectie van Leonard A. Lauder. Volgens het museum zijn de kaarten onder meer interessant omdat tijdens de hoogtijdagen van de ansichtkaart ook veel grote kunstenaars ontwerpen maakten voor kaarten. Daarnaast zijn er veel “mooie en interessante kaarten” gemaakt door kunstenaars van wie de naam momenteel nauwelijks nog bekend is.

Enkele kaarten uit de tentoonstelling:


Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×