Geschiedenis Festival: evenement voor alle geschiedenisliefhebbers

Een paar vragen aan de organisatie

Maand van de GeschiedenisVorig jaar organiseerde Historisch Nieuwsblad voor het eerst een Geschiedenis Festival. Op 8 oktober wordt in Haarlem de tweede editie gehouden. De hele dag brengt het festival schrijvers, vertellers en performers met bijzondere verhalen over het thema van de Maand van de Geschiedenis: Grenzen. Historiek stelde een paar vragen over het festival aan de redactie van Historisch Nieuwsblad:

Hoe zijn jullie eigenlijk op het idee gekomen om een festival te organiseren?

Wij wilden een evenement organiseren waar álle geschiedenisfans terecht zouden kunnen, een veelzijdig evenement met een internationale uitstraling. Wij organiseerden al collegedagen waar je op een dag met vier colleges wordt bijgepraat over een onderwerp. Dit festival is veelzijdiger en spreekt een grotere groep mensen aan.

Geschiedenis Festival
Geschiedenis Festival
Bij een festival denken veel mensen vooral een muziek, maar bij jullie wordt natuurlijk vooral gesproken. Heeft muziek nog wel een plek in de programmering?

Zeker! Muziek speelt zeker geen tweede viool op het festival. Frits Spits gaat vertellen over naoorlogse, Nederlandse popmuziek (natuurlijk met veel geluidsfragmenten) en er is ook een lezing over de omstreden dirigent Mengelberg. Bovendien verwachten we ook dit jaar, net als vorig jaar, live muziek te kunnen laten horen. Een festival draait om variatie en afwisseling, en dat biedt het Geschiedenis Festival. Naast lezingen zijn er namelijk ook debatten, interviews en workshops. Maar er is ook een modeshow met uniformen uit de Eerste Wereldoorlog, een geschiedenisquiz en een proeverij met Romeinse hapjes.

Op wie richten jullie je eigenlijk? Is het festival ook geschikt voor de geïnteresseerde leek of zijn de lezingen heel specialistisch en moeilijk te volgen voor mensen die nog onbekend zijn met de onderwerpen?

Het Geschiedenis Festival is er juist voor iedereen: van Napoleonliefhebbers die alles over de kleine keizer op de voet volgen tot mensen die hun familiegeschiedenis willen schrijven – en alles ertussenin. De beste historische verhalenvertellers van dit moment zijn aanwezig op het festival. Zij zijn bij uitstek geschikt om een interessant verhaal voor een grotere groep te houden.

- advertentie -

Ik zie dat veel bekende namen lezingen geven, zoals Geert Mak en Ad van Liempt. En het valt me op televisie ook op dat vooral de bekende historici te zien zijn. Hebben jullie ook jongere sprekers?

Geschiedenis Festival (Jan Swienink)
Geschiedenis Festival (Jan Swienink)
Het klopt dat er veel beroemde historici uit binnen- en buitenland naar het festival komen, zoals Maarten van Rossem, Nigel Hamilton, Adam Zamoyski en Annejet van der Zijl. Maar er is zeker ook ruimte voor initiatieven van jongere historici en kleinere groepen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de jonge Belg Matthijs de Ridder, die een lezing komt houden over Charlie Chaplin en WO1? Of stand-up historians georganiseerd door de club van Jonge Historici?

Als ik een goede lezing heb bijgewoond, ben ik vaak wel even ‘voldaan’. Kan ik tijdens het festival ook iets anders doen dan naar lezingen luisteren?

Ook daar hebben we aan gedacht! Je kunt meespelen met de Geschiedenisquiz en kans maken op mooie prijzen, je kunt een expositie bekijken over de Dodendraad, die Nederland en België van elkaar scheidden tijdens de Grote Oorlog, je kunt je manuscript pitchen bij de hoofdredacteur van Atlas-Contact, je kunt in een halfuurtje je kennis van ons koloniale verleden bijspijkeren bij een snelcollege – moet ik nog even doorgaan?

Zijn er ook debatten en discussies?

Volop. Maarten van Rossem en Frans Verhagen gaan het bijvoorbeeld hebben over de beste (en slechtste) Amerikaanse presidenten uit de geschiedenis. Een aantal WOII-kenners gaat onder leiding van Ad van Liempt in discussie over de vraag hoe fout de media eigenlijk waren in de jaren 30 en tijdens de oorlog. En Zihni Özdil gaat in debat met Ivo van de Wijdeven over actuele grensconflicten en de historische grenzen van Europa.

Blokkenschema Geschiedenis Festival - Klik voor grotere versie
Blokkenschema Geschiedenis Festival – Klik voor grotere versie

En is er naast het programma nog tijd en ruimte om bijvoorbeeld de sprekers persoonlijk te spreken?

Ja hoor, veel sprekers houden signeersessies waar je je boeken kunt laten tekenen en even met ze kunt praten. En bijvoorbeeld Annejet van der Zijl zit klaar om je vragen over het schrijven van boeken te beantwoorden.

In Nederland wordt vaak vooral veel aandacht besteedt aan twee eeuwen, de Gouden Eeuw en de twintigste eeuw. Komen andere interessante eeuwen en tijdvakken bij jullie nog aan de orde?

We hebben er heel bewust opgelet dat we het programma niet teveel op één periode of onderwerp richten. Van de Oudheid tot de jaren ’90 van de vorige eeuw: alles komt aan bod op het Geschiedenis Festival!

~ Yuri Visser

Het Geschiedenis Festival wordt gehouden op zaterdag 8 oktober 2016. Zie voor meer informatie en kaarten www.geschiedenisfestival.nl

Meer Maand van de Geschiedenis

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier