EenVandaag en Andere Tijden over de Bende van Oss

Still uit de film over de bende van Oss
Volop aandacht voor de Bende van Oss de komende weken. Woensdag wordt het Nederlands Film Festival geopend met een film over de roemruchte bende en eind deze maand komt er ook nog een documentaire over de bende uit.

De bende van Oss hield Nederland in de jaren dertig van de vorige eeuw in zijn greep. De bende, ook wel De bende van Toon de Soep genoemd, pleegde een groot aantal overvallen en was verantwoordelijk voor een aanzienlijk aantal moorden. Via de pers kreeg de zaak landelijke bekendheid envoor de katholieke minister van Justitie betekende De zaak Oss zelfs het einde van zijn politieke loopbaan.

- advertentie -

Journalist Martin Schouten verdiepte zich begin jaren tachtig al eens in de geschiedenis van de bende en publiceerde over de zaak. Vanwege de nieuwe aandacht voor de beruchte criminele bende is dit boek, aangevuld met nieuw onderzoek en veel aanvullende gegevens, opnieuw uitgegeven.

EenVandaag sprak met Luuk Bouwman, die een documentaire over de bende maakte, en met de André van Duren, regisseur van de speelfilm die woensdag het Nederlands Film Festival opent:

sitestat

Ook geschiedenisprogramma Andere Tijden besteedde afgelopen weekend aandacht aan de geschiedenis van de beruchte bende. Hoe in een kleine stad die snel veranderde het wettig gezag niet meer de baas was:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: