Eerste Wereldoorlog in 3D

Eerste Wereldoorlog in 3D
Eerste Wereldoorlog in 3D
Honderdtwintig jaar voor de moderne 3D-technologie werd de ‘derde dimensie’ in beelden gecreëerd met stereofotografie. Twee beelden op glas of karton werden in een stereoscoop zichtbaar in 3D.


Deze techniek werd meer dan een eeuw geleden even populair als de televisie in onze tijd. Hoewel het streng verboden was, namen vele soldaten een camera of stereofotoapparaat mee naar het front om hun belevenissen in beeld te brengen. Pas na de Grote Oorlog kwamen deze ongecensureerde beelden in het openbaar.

Het thuisfront zag voor het eerst het ware gezicht van de oorlog, die door de censuur vier jaar verborgen werd gehouden. De beelden, bekeken door de stereoscoop, waren stille getuigen van het onmenselijke leven in de loopgraven, van dorpen veranderd in ruïnes, van verminkte, gewonde en gesneuvelde krijgsmakkers.

Jan Vanderstraeten en Geert Vanvaerenbergh selecteerden honderd unieke beelden uit een verzameling van 550 stereofoto’s van het Westelijk Front uit de Eerste Wereldoorlog. Met de bijgeleverde 3D-bril reis je honderd jaar terug in de tijd en zie je de Grote Oorlog levensecht voor je. Een bijzondere ervaring! Bij elk beeld wordt achtergrondinformatie gegeven: een landkaartje, foto’s van hoe het landschap er vandaag uitziet, getuigenissen, feiten… In het begeleidende boekje kom je meer te weten over stereofotografie en zijn link met de Eerste Wereldoorlog.

- advertentie -

WOI in 3D – Jan Vanderstraeten & Geert Vanvaerenbergh
Ongecensureerde beelden van het westelijk front

ISBN: 9789063066529
Uitgever: Davidsfonds
Hardcover
Prijs: € 69,95

Bestel dit boek bij:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier

2 Comments Join the Conversation →