StudieboekenStudieboeken

Eerste zwarte winnares van Olympisch goud overleden

Openingsceremonie van de Olympische Spelen van 1948
Openingsceremonie van de Olympische Spelen van 1948
Afgelopen maandag overleed Alice Coachman Davis. De Amerikaanse is de geschiedenisboeken ingegaan als de eerste zwarte winnares van Olympisch goud.

Alice Coachman Davis won in 1948 in Londen goud bij het hoogspringen. Net als haar Britse collega Dorothy Tyler sprong ze 1,68 meter hoog. Omdat Davis deze hoogte al bij haar eerste sprong had bereikt en Tyler pas tijdens de tweede sprong, kreeg de Amerikaanse na afloop het goud omgehangen.

Alice Coachman Davis domineerde het hoogspringen al vele jaren, maar veel kansen om Olympisch eremetaal had ze niet gehad. Vanwege de Tweede Wereldoorlog gingen de Olympische Spelen van 1940 en 1944 namelijk niet door. Zelf was de athlethe er van overtuigd dat ze in 1944 ook goud had kunnen pakken als die editie door was gegaan, omdat ze toen op de toppen van haar kunnen was.

Davis veroverde gedurende haar carrière maar liefst vierendertig Amerikaanse titels. De Amerikaanse overleed maandag op 90-jarige leeftijd in een ziekenhuis vlakbij haar woonplaats Albany in de staat Georgia.

- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱