Eervolle vermelding voor Textielmuseum Tilburg

European Museum of the Year
Het Textielmuseum in Tilburg heeft de European Museum of the Year niet gewonnen maar wel een eervolle vermelding in de wacht gesleept.

De Europese prijs wordt sinds 1977 jaarlijks uitgereikt aan musea die een vernieuwing of uitbreiding hebben ondergaan. Het European Museum Forum, een organisatie van de Raad van Europa, kijkt bij de toekenning van de prijs in hoeverre het museum erin is geslaagd de collectie op een goede en vernieuwende manier te presenteren.- advertentie -
Foto: Textielmuseum

Dit jaar is de prijs gewonnen door het Madinat al-Zahra Museum in Cordoba. Het Spaanse museum, dat in het teken staat van de geschiedenis van Andalusië, lost het Gallo-Romeins Museum in Tongeren af dat de prijs vorig jaar won.

Eervolle vermelding

Het Textielmuseum in Tilburg sleepte een eervolle vermelding in de wacht. Medewerkers van het museum waren afgelopen week naar Portugal gereisd om het museum te presenteren. Het museum deed dit door een bijzonder object uit de collectie toe te lichten: twee maskers voor 60 centimeter hoge koppen met Pinocchio-neus van de Spaanse designer Jaime Hayon.

Het museum werd in 2008 grondig verbouwd en is gevestigd in een voormalige textielfabriek. De jury van de Europese prijs liet zich in een verklaring positief uit over “de combinatie van museum, laboratorium en academie in één instelling, gebaseerd op drie pilaren: erfgoed, ontwerp en innovatie”.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: