Eeuwenoud complex gevonden bij Bijbelse stad Ur

Foto: Stuart Campbell – Universiteit van Manchester
Bij Ur, een stad in Irak die ook in de Bijbel genoemd wordt, hebben archeologen een eeuwenoud complex blootgelegd. De ontdekking is deze week bekendgemaakt door een team archeologen van de Universiteit van Manchester.

Het complex zou zo’n vierduizend jaar oud zijn en een afmeting hebben van tachtig bij tachtig meter. De archeologen hebben in het complex onder meer een kleitablet gevonden met daarop een afbeelding van een biddende man.


- advertentie -

Professor Stuart Campbell van de Universiteit van Manchester vermoedt dat het gebouw een publieke functie heeft gehad. Mogelijk was het een soort administratie-centrum. De archeologen kamen op het spoor van het gebouw na bestudering van satellietbeelden. Het gebouw bestaat uit verschillende kamers rond een binnenplaats.

Campbell en zijn team zijn de eerste Britse archeologen die onderzoek doen in het zuiden van Irak sinds de jaren tachtig. De vindplaats bevindt zich zo’n twintig kilometer ten zuiden van de stad Ur. Deze stad werd rond 4000 voor Christus jaar gesticht. Begin jaren twintig van de vorige eeuw werden in Ur door de Britse archeoloog Leonard Woolley beroemde koningsgraven gevonden.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: