Egodocumenten van markante Nederlanders

Agenda van Jan Toorop uit 1918 – Foto: KB
Het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek hebben gezamenlijk een tentoonstelling georganiseerd rond het motto van de boekenweek: Geschreven Portretten.


In de tentoonstelling worden bijzondere stukken van bekende schrijvers, politici en andere prominente Nederlanders aan het publiek getoond. Zowel het Nationaal Archief als de Koninklijke Bibliotheek hebben in hun collectie een groot aantal bijzondere egodocumenten van markante Nederlanders. De tentoonstelling wordt gehouden in de Verdieping van Nederland in Den Haag en wordt op donderdag 3 maart geopend door Kader Abdolah, schrijver van het Boekenweekgeschenk van dit jaar.

Getoond worden persoonlijke documenten van onder anderen Michiel de Ruyter, Mata Hari, Aletta Jacobs, Henriette Roland Holst, Marga Klompé, Anna Paulowna, P.C. Hooft, Louis Couperus, Harry Mulisch en Annie M.G. Schmidt.

Deze brieven, boeken en andere documenten vertellen iets kenmerkends over deze markante Nederlanders. Vaak markeren ze een bepalend moment in hun leven.

- advertentie -

Mata Hari

Uit de collectie van het Nationaal Archief worden bijvoorbeeld brieven van Mata Hari getoond. Mata Hari, geboren onder de naam Margaretha Geertruida Zelle, maakte vanaf 1905 met haar oosterse dansen furore in de Parijse nachtclubs. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd ze ervan verdacht te spioneren voor de Duitsers. Februari 1917 werd ze uiteindelijk gearresteerd in haar Parijse hotelkamer.

Vanuit de gevangenis deed Mata Hari een dringend beroep op de Nederlandse minister Loudon van Buitenlandse Zaken. Per brief vroeg ze hem of hij kon bemiddelen voor haar vrijlating. Tevergeefs. Op 15 oktober 1917 werd Mata Hari geëxecuteerd. In de Verdieping van Nederland worden verschillende brieven die Mata Hari vanuit haar cel schreef tentoongesteld.

Gerard Reve en Angèle Manteau

De brief van Reve aan Manteau – Foto: KB

Een voorbeeld van een bijzonder stuk uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek die in de tentoonstelling is opgenomen, is een brief die auteur Gerard Reve in 1975 schreef aan Angèle Manteau. In deze brief wordt onder meer geschreven over de dat jaar verschenen roman Een circusjongen. Om onduidelijke redenen stuurde Reve een haarlok mee, ‘voor de dameskapper’. Ook stuurde Manteau de kroontjespen waarmee hij hoofdstuk negen en tien van de roman geschreven had.

De tentoonstelling Geschreven Portretten, 50 onvergetelijke Nederlanders loopt van 4 maart tot en met 9 mei 2011 en is gratis te bezoeken. Meer informatie op de website van de Verdieping van Nederland.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: