Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Embleem Harvard-faculteit verwijderd vanwege link met slavernij

De rechtenfaculteit van de Amerikaanse universiteit Harvard heeft besloten zijn embleem af te schaffen. Het embleem zou namelijk besmet zijn omdat het is afgeleid van het familiewapen van een achttiende-eeuwse slavenhouder. Dat meldt de New York Times.

- ad -

Royall Must Fall
Aangepast embleem dat de actiegroep ‘Royall Must Fall’ maakte om aandacht te vragen voor de kwestie
Het embleem verwijst naar de familie van de man die de eerste leerstoel van de rechtenfaculteit financierde: Isaac Royall jr. (1719-1781). Deze Amerikaan dankte zijn vermogen echter voor een groot deel aan het feit dat zijn vader een slavenhouder was. Zijn vader sloeg ooit ook een slavenopstand op brute wijze neer.

Isaac Royall jr. liet in zijn testament een stuk grond na aan Harvard. Met het geld dat dit stuk land opbracht werd de in 1817 opgerichte rechtenfaculteit deels gefinancierd.

Een commissie van de faculteit maakte vrijdag bekend dat het embleem de waarden van Harvard niet representeert en daarom vervangen moet worden. Op het embleem zijn drie bundels graan te zien, met daarboven het woord ‘veritas’, Latijn voor ‘waarheid’. Dit is het sinds jaar en dag het motto van Harvard. Volgens de commissie associëren teveel mensen het embleem met de slavernij. De commissie bestond uit twaalf personen. Tien van hen stemden voor afschaffing van het embleem.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Het embleem wordt overigens pas sinds 1937 gebruikt door de rechtenfaculteit van de beroemde universiteit. Een actiegroep begon vier jaar geleden een protestactie tegen het gebruikte wapen, onder de leus Royall Must Fall.

Master

Het besluit om het embleem te verwijderen komt kort nadat de universiteit bekendmaakte de titel ‘master’ niet langer meer te gebruiken voor medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het beheer van bijvoorbeeld faculteitsgebouwen. Zij werden voorheen ‘house masters’ genoemd, maar omdat die term sommigen deed denken aan de slavernij, heten deze medewerkers voortaan ‘faculty deans’. De academische titel ‘master’ blijft wel gewoon bestaan.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • De woekering van het verleden

  De woekering van het verleden

  Geschiedenisboeken bieden ons inzichten in het verleden. Zij helpen ons een klare kijk te krijgen op wat ons zonder deze historici duister zou blijven, zorgen voor nuance, scheppen orde. Maar onze omgang met de geschiedenis berust maar zelden op een …Lees bericht »
 • De ramp met de Hindenburg (1937)

  De ramp met de Hindenburg (1937)

  Op 6 mei 1937 komen 35 mensen om het leven tijdens de ramp met de LZ129 Hindenburg, het grootste passagiersluchtschip dat ooit was gebouwd.Lees bericht »
 • Dienstweigeraars in Veenhuizen

  Dienstweigeraars in Veenhuizen

  “Het meest onhandelbare deel der bevolking”, verzuchtte de hoofddirecteur van de Rijkswerkinrichting in zijn jaarverslagen over de dienstweigeraars die tussen 1931 en 1942 werden ondergebracht in Veenhuizen.Lees bericht »
 • Algerijnse Oorlog (1954-1962) – Oorzaken, samenvatting, tijdlijn & gevolgen 

  Algerijnse Oorlog (1954-1962) – Oorzaken, samenvatting, tijdlijn & gevolgen 

  De Algerijnse Oorlog (1954-1962) was een onafhankelijkheidsoorlog, waarbij Algerije zich losmaakte van de Franse overheersing. De oorlog, ook bekend als de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog of de Algerijnse Revolutie, kostte aan minstens 350.000 mensen het leven. Aldus Franse bronnen, want volgens Algerijnse gegevens bedroeg …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!