Week van de koloniale geschiedenis

Embleem Harvard-faculteit verwijderd vanwege link met slavernij

De rechtenfaculteit van de Amerikaanse universiteit Harvard heeft besloten zijn embleem af te schaffen. Het embleem zou namelijk besmet zijn omdat het is afgeleid van het familiewapen van een achttiende-eeuwse slavenhouder. Dat meldt de New York Times.

Royall Must Fall
Aangepast embleem dat de actiegroep ‘Royall Must Fall’ maakte om aandacht te vragen voor de kwestie
Het embleem verwijst naar de familie van de man die de eerste leerstoel van de rechtenfaculteit financierde: Isaac Royall jr. (1719-1781). Deze Amerikaan dankte zijn vermogen echter voor een groot deel aan het feit dat zijn vader een slavenhouder was. Zijn vader sloeg ooit ook een slavenopstand op brute wijze neer.

Isaac Royall jr. liet in zijn testament een stuk grond na aan Harvard. Met het geld dat dit stuk land opbracht werd de in 1817 opgerichte rechtenfaculteit deels gefinancierd.

Een commissie van de faculteit maakte vrijdag bekend dat het embleem de waarden van Harvard niet representeert en daarom vervangen moet worden. Op het embleem zijn drie bundels graan te zien, met daarboven het woord ‘veritas’, Latijn voor ‘waarheid’. Dit is het sinds jaar en dag het motto van Harvard. Volgens de commissie associëren teveel mensen het embleem met de slavernij. De commissie bestond uit twaalf personen. Tien van hen stemden voor afschaffing van het embleem.

- advertentie -

Het embleem wordt overigens pas sinds 1937 gebruikt door de rechtenfaculteit van de beroemde universiteit. Een actiegroep begon vier jaar geleden een protestactie tegen het gebruikte wapen, onder de leus Royall Must Fall.

Master

Het besluit om het embleem te verwijderen komt kort nadat de universiteit bekendmaakte de titel ‘master’ niet langer meer te gebruiken voor medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het beheer van bijvoorbeeld faculteitsgebouwen. Zij werden voorheen ‘house masters’ genoemd, maar omdat die term sommigen deed denken aan de slavernij, heten deze medewerkers voortaan ‘faculty deans’. De academische titel ‘master’ blijft wel gewoon bestaan.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: