Emeritus-hoogleraar Piet de Rooy wint Prinsjesboekenprijs

Ons stipje op de waereldkaart - Piet de Rooy
Ons stipje op de waereldkaart – Piet de Rooy
Emeritus-hoogleraar Piet de Rooy heeft met zijn boek Ons stipje op de waereldkaart, over de politieke cultuur van Nederland in de negentiende en twintigste eeuw, de Prinsjesboekenprijs gewonnen.

De boekenprijs beloont het beste politieke boek van het jaar en werd uitgereikt in de aanloop naar Prinsjesdag.

In zijn boek bekroonde boek betoogt De Rooy dat de natievorming van Nederland niet op een vreedzame, stabiele manier tot stand kwam, maar via conflicten, strijd en toevalligheden. De jury was zeer lovend over zijn boek:

‘De Rooy maakt zijn lezers bewust van de tekortkomingen van het standaardbeeld waarmee wij naar onze geschiedenis hebben leren kijken. Dat Nederlanders zo goed zijn in polderen heeft wellicht minder te maken met de strijd tegen het water dan met het simpele feit dat wij als klein landje ons niet teveel onderlinge strijd kunnen veroorloven. De voorstelling dat het succes van de verzuiling verklaard kan worden vanuit het voordeel van rust door compromissen van de elites is wellicht te simpel. En realiseren we ons dat de zo vertrouwde verbinding van politiek met terreinen als arbeid en zorg pas in de loop van de 19e eeuw voorzichtig is begonnen te groeien? De Rooy laat zien hoe die geschiedenis samenhangt met het ontstaan van politieke partijen, de uitvinding van de politieke ideologie en het parlementaire revisionisme van de socialisten.

Piet de Rooy, emeritus-hoogleraar Geschiedenis van Nederland aan de Universiteit van Amsterdam, heeft talloze publicaties over de Nederlandse geschiedenis op zijn naam staan.

- advertentie -

Naast De Rooy waren nog twee schrijvers genomineerd voor de Prinsjesboekenprijs: Jeroen Koch (Koning Willem I, 1772-1843) en David van Reybrouk (Tegen verkiezingen). De Prinsjesboekenprijs is onderdeel van het Prinsjesfestival dat voorafgaand aan Prinsjesdag plaatsvindt.

Lees ook: Nederlandse politieke cultuur was vaak instabiel en conflictueus

Bejaarde vrouw (cc - Magnus Fröderberg)
Doordat we momenteel een crisis doormaken worden we veel vaker dan voor…
Graf van Potgieter in 2011 (cc - Marion Golsteijn)
Graf van Potgieter in 2011 (cc - Marion…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier