Emilie Gordenker wordt nieuwe directeur Van Gogh Museum

1 minuut leestijd
Emilie Gordenker (Foto: Frank van der Burg / Van Gogh Museum)
Emilie Gordenker (Foto: Frank van der Burg / Van Gogh Museum)

Per 1 februari 2020 is Emilie Gordenker de nieuwe directeur van het Van Gogh Museum in Amsterdam. De huidige directeur van het Mauritshuis in Den Haag volgt Axel Rüger op, die afgelopen zomer voor een baan bij de Royal Academy of Arts naar Londen vertrok.

In een persbericht laat het Van Gogh Museum weten dat Gordenker in de komende jaren de koers van het museum zal voortzetten. Tegelijkertijd moet ze een balans vinden “tussen de artistieke en commerciële kanten van het museum en tevens de programmering en het publiek verbreden”. Emilie Gordenker is opgetogen over de overstap:

“Na bijna 12 fantastische jaren bij het Mauritshuis is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik heb enorm veel zin om aan de slag te gaan bij het Van Gogh Museum. Het is een eer om leiding te mogen geven aan zo’n succesvol museum en ik verheug me erop dat succes voort te zetten in de toekomst. Het Mauritshuis, de collectie, het gebouw en de medewerkers zullen altijd een warme plek in mijn hart hebben.”

De in Amerika geboren Emilie Gordenker (1965) was sinds 2008 directeur van het Mauritshuis. Ze studeerde aan Yale en promoveerde in de kunstgeschiedenis met een specialisme in de zeventiende-eeuwse Nederlandse en Vlaamse kunst (New York University). Voordat ze naar Den Haag kwam was Gordenker onder meer senior conservator Nederlandse en Vlaamse schilderkunst bij de National Gallery of Scotland. Onder haar leiding vond tussen 2012 en 2014 een grote verbouwing van het Mauritshuis plaats, waardoor de totale oppervlakte werd verdubbeld, de hoofdingang werd verplaatst naar het voorplein en het zeventiende-eeuwse huis werd gemoderniseerd.

Boek: Van Gogh Museum Amsterdam

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties