Enorme muntschat gevonden op Jersey

Willekeurige foto van enkele oude munten

Op het Britse eiland Jersey is een grote verzameling Romeinse en Keltische munten gevonden. Volgens een expert zouden de munten gezamenlijk ongeveer 12 miljoen euro waard kunnen zijn, meldt de BBC.

De oudste munten dateren uit de eerste eeuw voor Christus. De enorme muntschat werd ontdekt door twee mannen met metaaldetectoren. Die waren jaren al jarenlang aan het zoeken op het eiland nadat ze geruchten hadden gehoord- advertentie -

Satellietfoto van Jersey

over een boer die op zijn akker oude zilveren munten zou hebben gevonden. Het Britse eiland Jersey ligt op ongeveer 22 kilometer voor de kust van Normandië.

Hoeveel munten er precies zijn gevonden is niet bekendgemaakt. Volgens muntexpert Philip de Jersey van de universiteit van Oxford zouden de munten tussen de tussen de 125 en 250 euro euro per stuk waard zijn. Dat zou inhouden dat er ongeveer vijftigduizend geldstukken zijn gevonden.

Ook de precieze locatie waar de munten is niet bekendgemaakt. Het gebied wordt namelijk nog onderzocht omdat er meer munten zouden kunnen liggen.

Het is lang geleden dat er zo’n grote muntschat op Jersey is gevonden. De laatste keer was in 1935. Toen werden er bij La Marquanderie meer dan elfduizend oude munten opgegraven.

De gevonden munten worden allemaal overgebracht naar een archief in Jersey waar ze stuk voor stuk schoongemaakt zullen worden. Er zijn plannen om de munten onderdeel te laten uitmaken van een reizende expositie over de geschiedenis van Jersey.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier