EO ontwikkelt nieuw programma voor 4 mei

De EO werkt momenteel aan een nieuw programmaconcept voor uitzending op 4 mei. De omroep laat weten in het programma verhalen van het Nederlandse oorlogsverleden te willen vertellen, om ze levend te houden bij een groot publiek.

Anne Frank
Anne Frank


Laurenskerk na het bombardement
Laurenskerk na het bombardement op Rotterdam
Eerder waren er geruchten over een Anne Frank-tocht op 4 mei. De EO zou zo’n toch organiseren in samenwerking met de Joodse Omroep. De uitgelekte nog niet helemaal uitgelekte plannen, zorgden voor gefronste wenkbrauwen. De EO heeft dit plan nu compleet te laten varen en komt met een geheel nieuw concept. EO-manager Peter Beker:

“We hebben goed geluisterd naar de verschillende reacties en deze ter harte genomen. Ons plan is aangepast. In dit concept gaat het om een ‘vertelling’ (zonder live muziekoptredens). Daarnaast is gekozen voor een ander, onbekender verhaal. Ons doel blijft om een groot publiek te bereiken, want deze episode uit onze geschiedenis moet verteld blijven worden…”

Uitgangspunt in het nieuwe concept is om een “respectvol” programma “met veel impact” te maken. In het concept staat een verhaal uit Rotterdam centraal. Peter Beker:

“We hopen dat we direct na de Nationale Dodenherdenking mogen uitzenden op NPO1. Nu wordt dat tijdslot nog gebruikt voor films of bestaande programmering. Wij willen het herdenkingsmoment vasthouden, respecteren en de oorlogsverhalen met impact vertellen. Dat doen we door een persoonlijk en betekenisvol Rotterdams verhaal na te vertellen. Hoe dat eruit komt te zien, is nog volop in ontwikkeling. Het basisidee is dat het verhaal op diverse locaties in de stad naar voren komt. Als het plan klaar is willen we eerst richting de NPO: de netmanager beslist of hij wil uitzenden.”

In dit project werkt de EO samen met de Joodse Omroep. De EO zegt draagvlak essentieel te vinden. Het Nationaal Comité, dat in tegenstelling tot het algemene publiek al wel nadere informatie ontving, zou positief op de plannen gereageerd hebben.

- advertentie -

Openingsfoto: Beeld ‘De Verwoeste Stad’ in Rotterdam

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: