Help de keizer komt!

Op pad met Historiek & Historizon

In samenwerking met Historizon organiseert Historiek sinds enige tijd zo nu en dan volledig verzorgde dagtochten en wandellezingen. Tijdens deze dagen bezoekt u, onder begeleiding van een deskundig gids, verschillende historische locaties.

De komende tijd staan de volgende activiteiten op het programma:

zaterdag 18 maart 2017

Dagtocht over de NSB € 79,- p.p.

Muur van Mussert - cc
Muur van Mussert – cc
Historicus en journalist Bas Kromhout schreef al diverse artikelen over de NSB waaronder de biografie ‘De Voorman’ over Henk Feldmeyer. Na een korte inleiding neemt Bas Kromhout u mee door Utrecht waarbij verschillende plekken bezocht worden die met dit onderwerp verband houden. ’s Middags reizen we per bus naar Lunteren waar we op de Goudsberg de zogenaamde ‘Muur van Mussert vinden. Op deze plek gebruiken we ook de lunch.

Meer informatie en aanmelding >>>


27 mei 2017

Den Haag Spionagewandeling € 15,- p.p.

Mata HariDen Haag heeft een sterke aantrekkingskracht op geheime diensten en duistere figuren uit de spionagewereld gehad. Historicus Edwin Ruis, ook bekend van de Rotterdam WO1 Spionagewandeling, neemt u al wandelend mee langs spionageadressen met de Eerste en Tweede Wereldoorlog als leidraad. Zo komt u ondermeer bij de Haagse woning van femme fatale Mata Hari, hoort u het verhaal van de Britse geheim agent die in november 1939 het Venlo Incident veroorzaakte en ziet u het monument voor de slachtoffers van het zogenaamde Englandspiel. De wandeling eindigt bij Villa Windekind, de woning van de omstreden politie- en inlichtingenman François van ‘t Sant.

- advertentie -

Wandellezing o.l.v. Edwin Ruis, duur 2 á 2,5 uur, afstand ca. 5 km, nodig: gezonde benen en een ov-kaart! Dit is een buitenactiviteit dus kleedt u op het te verwachten weer.

Meer informatie en aanmelding >>>


10 juni 2017

Spionagewandeling Rotterdam met Edwin Ruis € 19,- p.p.

Witte Huis, Rotterdam (LOC)
Witte Huis, Rotterdam (LOC)
Direct vanaf het begin van de Eerste Wereldoorlog wordt Rotterdam het belangrijkste internationale spionagecentrum. De stad komt vol te zitten met geheim agenten van alle strijdende partijen. Duitse en Britse geheime diensten vestigen zich onder dekmantels in de stad. Daar bespioneren ze niet alleen elkaar, maar werven ze ook Nederlanders als spion. De Britse geheime dienst ‘MI6’ spioneert vanuit Rotterdam in Duitsland en bezet België. Via Belgische verzetsgroepen als ‘La Dame Blanche’ bereiken belangrijke militairen inlichtingen over het Duitse leger hen vanachter het Westelijk Front. De Duitse geheime dienst ‘N’ werft ondertussen Nederlanders om in Engeland te spioneren. Onder leiding van inspecteur François van ’t Sant probeert de Rotterdamse politie, in samenwerking met de Nederlandse geheime dienst GS III, alle geheim agenten onder controle te houden.

De wandellezing vertelt u het verhaal van de spionnen en voert u langs hun kantoren en privéadressen.

Meer informatie en aanmelding >>>


zaterdag 3 juni 2017

Rotterdam Mei 1940 wandeling € 19,- p.p.

Originele overgavedocument Rotterdam 14 mei 1940 gevondenWandel mee met historicus Edwin Ruis door het Rotterdam van mei 1940. Volg een stuk van de brandgrens naar het monument De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine. Hoor op de plekken waar het gebeurde over de strijd, de verwarring in de stad en de herovering van de Boompjes op de Duitse para’s. Rond de plek waar vroeger de Maasbruggen lagen vertelt Edwin u over de poging van de mariniers om de bruggen te heroveren.

Na de pauze wordt de wandeling vervolgd op het Noordereiland waar het Duitse hoofdkwartier van overste Dietrich von Choltitz zat. Was het bombardement een terreurbombardement of een legitieme militaire actie? De Rotterdam Mei 1940 wandeling eindigt bij monument Loods 24.

Na de Rotterdam Mei 1940 wandeling weet u meer over de gevechten in de stad, wie de hoofdrolspelers waren, het bombardement en wat voor gevolgen dat heeft gehad.

Meer informatie en aanmelding >>>


zaterdag 29 april 2017

Dagtocht Emigratie € 89,- p.p.

Emigranten naar Canada wachten in Rotterdam tot zij aan boord kunnen van de S.S. Volendam, 15 mei1951. (Nationaal Archief)
Emigranten naar Canada wachten in Rotterdam tot zij aan boord kunnen van de S.S. Volendam, 15 mei1951. (Nationaal Archief)
‘Toen zij uit Rotterdam vertrokken’. Honderdduizenden Nederlanders vertrokken in de jaren ’50 van de vorige eeuw naar een nieuw thuis in landen als Canada en Australië. Iedere migrant vertrok met zijn eigen verhaal en met zijn eigen plannen. Betere vooruitzichten dan in Nederland en misschien ook wel het avontuur van een nieuw leven overzee. Tijdens een dagtocht willen we dit fenomeen uit onze geschiedenis eens belichten. En waar kan dit beter dan in Rotterdam. De stad waarvandaan veel emigranten vertrokken. Dat doen we met Enne Koops die hierover het boek schreef: De dynamiek van een emigratiecultuur, over de emigratie van gereformeerden, hervormden en katholieken naar Noord-Amerika.

We starten om 10.00 uur aan de Willemskade met een presentatie over het verhaal achter deze emigratiegolf. Hiervandaan maken we een wandeling door het Rotterdam van de jaren ’50 die eindigt bij Hotel New York op de Kop van Zuid. In dit voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerikalijn (HAL) gebruiken we de lunch. ‘s Middags steken we met de watertaxi over naar Katendrecht voor een bezoek aan de SS Rotterdam. We krijgen hier een rondleiding vanaf de brug met kaartenkamer en originele kapiteinshut tot diep beneden in de machinekamer met de machtige stoomturbines en het bezienswaardige ketelruim. U kunt rekenen op pakkende verhalen een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam en genieten van het zo typerende jaren ’50 decor van het stoomschip De Rotterdam. We sluiten hier het programma af met een drankje.

Meer informatie en aanmelding >>>


Historiek organiseert deze activiteiten
in samenwerking met:

Historizon