Escher-tentoonstelling Amsterdam op laatste moment afgelast

Escher Stichting geeft geen toestemming
//
1 minuut leestijd
M.C. Escher
M.C. Escher

Een tentoonstelling met werk van grafisch kunstenaar M.C. Escher die in Kunsthal Citroën in Amsterdam zou worden gehouden, is op het allerlaatste moment afgelast. Dat meldt de NOS. De tentoonstelling is afgelast omdat de Escher Stichting, die de rechten beheert, geen toestemming geeft.

De tentoonstelling, die vandaag zou worden geopend, was georganiseerd door Wim van Krimpen, van het Gemeentemuseum Den Haag. De werken van Escher waren in bruikleen gegeven door het Gemeentemuseum, maar de Escher Stichting steekt een stokje voor de tentoonstelling. De erven zouden de organisator verwijten dat hij de Escher-werken zonder hun instemming heeft opgehangen.

Het gaat overigens om reproducties van de originele werken. Wim van Krimpen is onthutst over het feit dat de tentoonstelling op het laatste moment niet doorgaat. Tegenover de NOS zegt hij:

“Deze beslissing is gruwelijk voor mij, niet alleen financieel, maar vooral als kunstliefhebber en tentoonstellingsmaker. Dit was mijn laatste tentoonstelling.”

De advocaat van de voormalig museumdirecteur gaat volgende week in gesprek met de advocaat van de Escher Stichting, in een poging de kwestie alsnog op te lossen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie