Essay bij de Maand van de Geschiedenis

Standbeeld van Willem van Oranje bij het Binnenhof – Foto: CC/F.Eveleens
Journalist en columnist Martin Sommer heeft een essay geschreven voor de Maand van de Geschiedenis van 2012. De schrijver neemt het in het essay op voor enkele vaderlandse helden.

Titel van het vorige week verschenen essay luidt Wat een held!. Sommer neemt het in het essay op voor tien vaderlandse helden. Van de ouderwetse held-vechtersbaas Julius Civilis tot Willem Drees en Anne Frank. Volgens de uitgever van het essay (Veen Media/Historisch Nieuwsblad.) is het wel nodig dat er eens iemand opkomt voor de Nederlandse helden:


Wie de krant leest, ontkomt niet aan de indruk dat de Nederlandse geschiedenis vooral een beschamende geschiedenis is. Jan Pieterszoon Coen was een moordenaar en koningin Wilhelmina had zich veel krachtiger moeten uitspreken tegen de Jodenvervolging. Terwijl Nederland een verrassende rijkdom aan dappere, grootmoedige, aardige en intelligente historische helden heeft. Zij zijn en blijven de hoofdschotel van de vaderlandse geschiedenis. Want de verbinding met het verleden loopt via spannende verhalen over tastbare mensen, voorbeelden aan wie je je kunt optrekken.

Martin Sommer is politiek redacteur van de Volkskrant en schrijft een column in Historisch Nieuwsblad.

- advertentie -

De jaarlijkse Maand van de Geschiedenis begint zaterdag 29 september in het Openluchtmuseum en wordt op 27 oktober afgesloten met de Nacht van de Geschiedenis in het Atrium van het Rijksmuseum. Gedurende de hele maand oktober organiseren honderden culturele instellingen activiteiten, tentoonstellingen en evenementen rond het thema van dit jaar: Arm & Rijk.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: