Eugène Dubois (1858-1940) – Ontdekker van de Javamens

1 minuut leestijd
Eugène Dubois (1858-1940) - Ontdekker van de Javamens
Eugène Dubois (1858-1940) - Ontdekker van de Javamens

De Nederlands arts, antropoloog, anatoom, paleontoloog en ecoloog Eugène Dubois wilde bewijzen dat de mens van apen afstamt en ontdekte op Java in Nederlands-Indië de Javamens.

1887

De Nederlandse arts Eugène Dubois (1858 – 1940) vertrekt naar Nederlands-Indië. Hij hoopt daar te kunnen bewijzen dat de mens van apen afstamt. Vanaf 1888 zoekt hij vooral op Java naar bewijsmateriaal. Dubois ging er van uit dat de mens in Azië is ontstaan.

Tekening van Dubois' vondsten van de javamens: molaren, dijbenen en een schedeldak.
Tekening van Dubois’ vondsten van de javamens: molaren, dijbenen en een schedeldak.

1891

Dubois vindt aapachtige fossielen. Hij denkt eerst dat ze van een uitgestorven chimpanseesoort zijn. De jaren erna vind hij meer materiaal, dat hem aan het denken zet: misschien heeft hij wel iets heel bijzonders in handen.

1893

Dubois is er van overtuigd geraakt een overgangsvorm tussen aap en mens te hebben ontdekt. Hij noemt het wezen de Javamens. Tegenwoordig gaan wetenschappers er van uit dat de mens in Afrika is ontstaan. Dat maakt de vondst van Dubois extra bijzonder: hij zocht eigenlijk op de verkeerde plek, maar vond toch belangrijke resten.

~ Nationaal Historisch Museum

Boek: Mensen zoals bonobo’s en chimpansees

De stichting Nationaal Historisch Museum werd in 2008 opgericht. Het was de bedoeling een fysiek museum te stichten, maar zover kwam het nooit. Verschillende artikelen die op de inmiddels opgeheven website innl.nl werden gepubliceerd, zijn met toestemming van het museum doorgeplaatst op Historiek.