Eugène Dubois (1858-1940) – Ontdekker van de Javamens

De Nederlands arts, antropoloog, anatoom, paleontoloog en ecoloog Eugène Dubois wilde bewijzen dat de mens van apen afstamt en ontdekte op Java in Nederlands-Indië de Javamens.

1887

De Nederlandse arts Eugène Dubois (1858 – 1940) vertrekt naar Nederlands-Indië. Hij hoopt daar te kunnen bewijzen dat de mens van apen afstamt. Vanaf 1888 zoekt hij vooral op Java naar bewijsmateriaal. Dubois ging er van uit dat de mens in Azië is ontstaan.

Tekening van Dubois' vondsten van de javamens: molaren, dijbenen en een schedeldak.
Tekening van Dubois’ vondsten van de javamens: molaren, dijbenen en een schedeldak.

1891

Dubois vindt aapachtige fossielen. Hij denkt eerst dat ze van een uitgestorven chimpanseesoort zijn. De jaren erna vind hij meer materiaal, dat hem aan het denken zet: misschien heeft hij wel iets heel bijzonders in handen.

1893

Dubois is er van overtuigd geraakt een overgangsvorm tussen aap en mens te hebben ontdekt. Hij noemt het wezen de Javamens. Tegenwoordig gaan wetenschappers er van uit dat de mens in Afrika is ontstaan. Dat maakt de vondst van Dubois extra bijzonder: hij zocht eigenlijk op de verkeerde plek, maar vond toch belangrijke resten.

- advertentie -

~ Nationaal Historisch Museum

Boek: Mensen zoals bonobo’s en chimpansees

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: