Dark
Light

Euro uit 1971 onder de hamer

Auteur:
1 minuut leestijd

Plaquette bij de munt
Bij veilinghuis Christie’s wordt binnenkort een bijzondere veertig jaar oude Euro-munt geveild.

Wie gevraagd wordt wanneer de euro werd ingevoerd, antwoordt vermoedelijk 2002. Dat antwoord is ook juist. Op 1 januari van dat jaar voegde de gulden zich bij de florijn, ducaat, dubloen en andere gedateerde duiten. Het antwoord op de vraag van wanneer de euro dateert zou ook 1992 kunnen zijn. Toen werd in Maastricht namelijk definitief gekozen voor de invoering van één Europese munt.



Aankomende woensdag veilt veilinghuis Christie’s echter een nog veel oudere euro. Namelijk één uit 1971. In dat jaar lanceerde weekblad Time een wedstrijd waarin reclamebureaus werden uitgedaagd een zo origineel mogelijke advertentie te verzinnen. Het Nederlandse bureau Prad won de wedstrijd met een prijsvraag om een naam te bedenken voor een Europese eenheidsmunt.

Op deze prijsvraag kamen 1077 inzendingen binnen. Uit deze inzendingen zoals Alpha, Churchill, Ecu, Luns, Pompidou, Spes en Valor koos men uiteindelijk de Euro. Het winnende reclamebureau liet deze Euro vervolgens in een oplage van vijfhonderd stuks drukken naar een ontwerp van de Nederlandse beeldhouwer Eric Claus. Deze zou later ook het herinneringsmonument voor Willem Drees (1988) in Den Haag maken.


Bij Christie’s wordt de zilveren euro uit 1971 woensdag geveild. Deze is met een diameter van 25 millimeter net iets groter dan het huidige eurostuk. De munt heeft als opschrift:

EUROPA FILIORUM NOSTRORUM DOMUS

Vertaald betekent dit Europa huis onder kinderen. De munt wordt geveild met de originele cassette van reclamebureau Prad en een plaquette: dezelfde Euro maar dan van brons en 18 centimeter groot. Het veilinghuis denkt dat de eerste Euro tussen de 500 en 700 moderne euro’s gaat opbrengen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Ruim 51.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×