Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Europeana brengt Europese modegeschiedenis samen

Europeana Fashion
In Florence is deze maand de aftrap gegeven voor het project Europeana Fashion. Voor dit project zullen de komende drie jaar ruim 700.000 objecten online beschikbaar gesteld worden voor het publiek.

- ad -

De collectie zal onder meer foto’s van moderne en historische kledingstukken bevatten evenals catwalkfoto’s, accessoires, posters, tekeningen, audiovisueel materiaal en modecatalogi van vooraanstaande ontwerpers. In Nederland is het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid betrokken bij de technische opzet van het project en zal het ook videomateriaal bijdragen. Het Centraal Museum in Utrecht zal objecten en foto’s uit haar hele mode- en kostuumcollectie aanbieden. De coördinatie van het Europeana Fashion project is in handen van het Italiaanse Fondazione Rinascimento Digitale en het Antwerpse Modemuseum. Beeld en Geluid:

“Aan het begin van de vorige eeuw begon een aantal culturele instellingen met het verzamelen en conserveren van kledingstukken, tijdschriften en andere mode-gerelateerde objecten. Intussen wordt mode als een belangrijk onderdeel van het gedeelde Europese culturele erfgoed beschouwd binnen academische disciplines als cultuurwetenschappen, sociologie en communicatiewetenschappen.”

Europeana Fashion moet de verschillende collecties samenbrengen en toegankelijk maken, zowel via een eigen portal als via de overkoepelende Europeana-site. Aan het project werken 23 organisaties mee, afkomstig uit twaalf Europese landen.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!