Europeana werkt aan grote digitale WOI-collectie

Europeana 1914-1918
De Europese digitale bibliotheek Europeana werkt aan een grote digitale collectie over de Eerste Wereldoorlog. De bibliotheek heeft dat afgelopen week bekendgemaakt.

De collectie moet in 2014 meer dan vierhonderdduizend bestanden bevatten. Het is dan precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. De collectie wordt in 2014 gratis toegankelijk gemaakt voor het publiek. Er zullen dan onder meer foto’s, boeken, kranten, kaarten, muziekbladen, kunstwerken pamfletten, medailles en munten uit de Eerste Wereldoorlog te bekijken zijn.Bij het opbouwen van de collectie werkt Europeana samen met twaalf partners uit acht landen die op de een of andere manier betrokken zijn geweest bij de oorlog. Deze partners zijn de Nationale Bibliotheek van Oostenrijk, de Staatsbibliotheek van Berlijn, de British Library, het Centraal Instituut voor Italiaanse bibliotheken en bibliografische informatie in Rome, de Clio-online/Humboldt-Universiteit in Berlijn, de Nationale Centrale Bibliotheek in Rome en de Nationale Centrale Bibliotheek in Firenze, de Bibliothèque Nationale de France, de Nationale Bibliotheek van Servië, de Nationale en Universiteitsbibliotheek in Straatsburg, de Koninklijke Bibliotheek van België, de Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen en de Nationale Bibliotheek van Denemarken.

- advertentie -

De Koninklijke Bibliotheek van België zal in het kader van het project ongeveer tienduizend documenten uit haar verzamelingen digitaliseren. De bibliotheek:

De selectie van gedrukte werken en speciale verzamelingen (foto’s, kaarten, muziekdocumenten, munten…) zal niet alleen de militaire en politieke geschiedenis beslaan, maar ook het dagelijks leven, de sociale en culturele geschiedenis en de
artistieke en literaire productie tijdens de betrokken periode (fictiewerken, populaire literatuur, kinderboeken enzovoort).

De kosten van het digitaliseringsproject zijn beraamd op bijna 5,4 miljoen euro. De helft daarvan wordt gefinancierd door de Europese Commissie

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier

1 Comment Join the Conversation →