Week van de koloniale geschiedenis

Europees geld voor overkapping Tsjernobyl

De Europese Unie heeft 110 miljoen euro apart gelegd voor de bouw van een nieuwe overkapping op de nucleaire reactor in Tsjernobyl. De huidige ‘sarcofaag’ bevat scheuren en is nodig aan vernieuwing toe.

Volgende week is het precies vijfentwintig jaar geleden dat de grootste kernramp uit de geschiedenis plaatsvond in Tsjernobyl, Oekraïne. Na de ramp met de kerncentrale werd de beschadigde nucleaire reactor helemaal ingekapseld met een betonnen kap, om verdere straling te voorkomen. Deze kap is nu echter toe aan vervanging.Bovendien wordt de nieuwe afdichting zo gemaakt dat het radioactieve materiaal op termijn uit de reactor kan worden gehaald. De nieuwe kap moet zo groot worden dat het twee voetbalvelden en het Vrijheidsbeeld zou kunnen huisvesten.

- advertentie -

Vandaag begint in Kiev een donorconferentie om geld in te zamelen. Oekraïne zegt nog 740 miljoen euro van de internationale gemeenschap nodig te hebben voor de bouw van de nieuwe kap. Die zou dan in 2015 klaar kunnen zijn.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: